NRK Meny
Normal

Sevan Drilling korrupsjonssiktet

Norske Sevan Drilling er siktet for korrupsjon knyttet til kontrakter inngått med Petrobas i Brasil, opplyser selskapet i en børsmelding.

John Fredriksen

John Fredriksen-kontrollerte Sevan Drilling er siktet for korrupsjon i Brasil.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Sevan Drilling mistenkes for å ha utbetalt store beløp for å sikre kontrakter mellom 2012 og 2015. Fredag kveld ble riggselskapets lokaler ransaket av Økokrim.

John Fredriksen-kontrollerte Seadrill, eier rundt 50 prosent av aksjene i Sevan Drilling, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapet er siktet for brudd på straffelovens paragraf 276a og 276b i forbindelse med betalinger i perioden 2012 til 2015, bekrefter førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

– Det stemmer at vi hadde en aksjon i går hvor vi ransaket Sevan Drillings kontorer i Oslo. Det er som et ledd i en etterforskning hvor vi søker informasjon som kan klarlegge hvorvidt det har skjedd korrupsjon i denne saken, sier Djupesland til NRK.

– Mistanken er av en alvorlig art. Det er snakk om mulige bestikkelser. Men i dag vet vi lite om omfanget av dette, det må vi se når saken er ferdig etterforsket, fortsetter hun.

Ifølge DN ble ble også foretatt ransaking i andre byer i Norge for å få tak i opplysninger om forholdene som er beskrevet knyttet til agentbruk og kontrakter i Brasil.

Riggkontrakter

Flere personer er avhørt i saken, og Økokrim har tatt beslag i datamateriale og regnskapsmateriale.

Er noen pågrepet i saken?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi er helt i startfasen og tar sikte på å hente inn mest mulig informasjon gjennom å hente inn dokumenter og snakke med personer for å klarlegge om det har skjedd noe straffbart, sier Djupesland til NRK.

I børsmeldingen skriver Sevan at de samarbeider med myndighetene om å finne og gjøre tilgjengelig alle dokumenter som myndighetene mener er relevante.

Sevan Drilling ble utskilt fra Sevan Marine ASA i 2011. Samtidig fikk Sevan Drilling kontroll over to rigger som hadde lange kontrakter med Petrobras.

Ifølge Dagens Næringsliv er det disse kontraktene som Økokrim mistenker det er betalt store bestikkelser for å sikre. Kontraktene ble opprinnelig tildelt Sevan Marine mellom 2005 og 2008.

Konsernsjef Scott McReaken i Sevan Drilling ønsker ikke å kommentere hvordan han ser på anklagene.

– Først må vi få oversikt over sakens fakta, sier han til E24.

Rapport oversendt Økokrim

Etter at Sevan Marine ble trukket inn i korrupsjonsskandalen i juni, hyret selskapet inn advokatfirmaet Selmer for å gjennomføre en intern gransking av saken.

I en rapport oversendt Økokrim slår selskapet fast at det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger fant sted.

– Det er indikasjoner på at det er foretatt handlinger og transaksjoner som både representerer en forsømmelse av og/eller står i strid med Selskapets interesser. Handlingene kan være å anse som økonomisk kriminalitet, heter det i en børsmelding som Sevan Marine sendte ut fredag.

Brasiliansk sinne

En rekke brasilianske politikere og næringslivsledere er trukket inn i skandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras. Sjefer i selskapet beskyldes for å ha samarbeidet med leverandører og handelspartnere om å rigge budgivninger og blåse opp kostnadene for kontrakter.

Nylig kom også meldingen om at president Dilma Rousseffs rolle skal undersøkes i forbindelse med den pågående etterforskningen.

Brasilianske etterforskere tror over 6 milliarder reais, om lag 15 milliarder norske kroner, har byttet eier som følge av korrupsjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger