Sentrum håper statsrådspost temmer Sandberg

STORTINGET (NRK): Per Sandberg har lenge fått støttepartiene KrF og Venstre til å se rødt. De tror forholdet til den blåblå regjeringen bedres dersom han blir statsråd.

Per Sandberg holder tale, blå bakgrunn

MAKT: Per Sandberg blir etter det NRK erfarer statsråd. Sentrumskilder tror det fører til at nestlederen ikke kan være like frittalende.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Men fisken går nok tøffere tider i møte, spøker en sentrumskilde.

I gangene på Stortinget sitter latteren løs etter at VG tirsdag formiddag skrev at Frp-nestlederen trolig blir fiskeriminister.

Laster Twitter-innhold

– Inn i regjering

Stemningen var ikke like god da NRK tidligere på dagen meldte at Sandberg skal ta over den nye statsrådsposten for integrering, asyl- og flyktningpolitikk.

Opplysningene om at Sandberg blir innvandringsminister ble senere avkreftet. Men inn i regjering skal han trolig, mannen som ifølge egen selvbiografi takket nei til statsrådspost to ganger.

NRK har flere ganger opplevd at kommunikasjonsavdelingene i KrF og Venstre avslår å kommentere utspill fra Sandberg. Svaret har ofte vært «vi forholder oss ikke til Sandberg, men til regjeringen.»

Nå som Sandberg trolig blir statsråd, har ikke KrF og Venstre noe valg.

– Dersom han fortsetter som før, også som statsråd, kan det bety starten for slutten for samarbeidet, sier en KrF-kilde til NRK.

– Ikke like frittalende

Men få NRK har snakket med tror at Sandberg, som har vært Frps mest framstående kritiker av samarbeidet med KrF og Venstre, tror trønderen vil være like frittalende som statsråd.

Tvert imot.

Dersom Sandberg blir ansvarlig for fiskeripolitikken, har politikere i KrF og Venstre tro på et bedre forhold til regjeringen i framtiden.

– Han har vært en kilde til en del konflikter og han har hatt noen utspill som vi synes har vært hårreisende. Men går han inn i regjering må han nok spille en annen rolle, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Andre sentrumskilder peker på at Sandberg i regjering ikke kan «lede an Frps dobbeltkommunikasjon».

Med dobbeltkommunikasjon mener KrF og Venstre at Frp i regjering sier én ting, mens Sandberg på Stortinget sier noe helt annet. Han er lenge blitt framholdt som grasrotas mann i partiet, han som målbærer hva Frp egentlig står for.

Sandberg og Hareide i full krangel i Dagsnytt18

SLO TILBAKE: Da Hareide gjestet Dagsnytt Atten 19.02 ga han klar beskjed om at Sandberg hadde gått for langt.

Det gikk rundt hundre dager med ny regjering før Sandberg kritiserte støttepartiene første gang. I et intervju med NRK januar 2014 langet han ut mot KrF og Venstre og hevdet at de hadde tatt til seg for mye makt.

Siden har Frp-nestlederen ifølge Venstre og KrF fungert som en «rød klut» for samarbeidsklimaet på borgerlig side:

Da NRK møtte Sandberg på flyplassen i Bardufoss tirsdag svarte han følgende på spørsmål om han i regjering vil bedre samarbeidet med KrF og Venstre:

– Politikk er politikk. Jeg tar det for gitt av KrF og Venstre er interessert i politikk, uavhengig av om jeg er på Stortinget eller i regjering.

En glad Per Sandberg landet på Gardermoen

I GODT HUMØR: Per Sandberg landet på Oslo lufthavn tirsdag ettermiddag. Han ville ikke si noe om han blir landets nye fiskeriminister.

SISTE NYTT

Siste meldinger