Hopp til innhold

Sendte melding til DNA-eksperten i Baneheia-saken – må møte retten

Den tiltalte mannen sendte meldinger til tidligere overingeniør Bente Mevåg og anklaget henne for justismord i Baneheia-saken.

Bente Mevåg og Gro Bjørnstad - pakker sammen papirer

Bente Mevåg i Haugaland og Sunnhordland tingrett etter å ha vitnet i Birgitte Tengs-saken.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

I fjor høst fikk Bente Mevåg, som var sakkyndig i straffesaken mot Viggo Kristiansen, tilsendt to meldinger fra en mann bosatt i Østerdalen.

De to kjente ikke hverandre fra før, og meldingene ble sendt på Messenger.

«Jævla justismorderfit***, som villedet retten, tyranniserte dine ansatte og motarbeidet Viggo Kristiansens gjenopptakelse. Du har ikke engang anstendighet til å be om unnskyldning. Måtte du brenne i helvete!», skrev mannen i meldingen som ble sendt to ganger.

– Jeg har fått flere meldinger og det er ubehagelig, sier Mevåg til NRK.

Saken ble politianmeldt og nå er mannen tiltalt for å ha motarbeidet rettsvesenet.

– Dette er snakk om gjengjeldelse av et arbeid hun har utført som sakkyndig i en straffesak. Vi mener at gjengjeldelsen er straffbar som motarbeiding av rettsvesenet, sier statsadvokat Camilla Ek Sørensen i Hedmark og Oppland statsadvokatembeter til NRK.

Saken skal gå for retten senere i år.

Baneheia-forsvarer

Da mannen ble anmeldt, kontaktet han Arvid Sjødin, som i en årrekke har forsvart Viggo Kristiansen. Sjødin tar for tiden på seg svært få nye oppdrag, men takket ja til å forsvare mannen.

Han mener melding ikke motarbeider rettsvesenet.

– Åpenbart ikke. Det som også er poenget, er at hun har ingenting i retten å gjøre. Hun er jo pensjonist og jeg fatter ikke hvordan de kan si det. Det er overhodet ikke straffbart å sende en melding rett til henne. Denne tiltalen virker lite gjennomtenkt, for å si det rett ut, sier Sjødin til NRK.

Han mener at ordbruken i meldingene ikke er straffbar og viser til tidligere saker som har gått i for høyesterett.

Forsvareren sier saken er en unik mulighet til å få stilt Mevåg spørsmål om de mye omtalte DNA-bevisene i Baneheia-saken.

Les også: Aktor: Derfor er de tidligere dommene mot Viggo Kristiansen feil

Svein Kristiansen kommer for å hente Viggo Kristi­ansen etter at Høyesterett har avgjort at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen kan løslates.
Svein Kristiansen kommer for å hente Viggo Kristi­ansen etter at Høyesterett har avgjort at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen kan løslates.

Sjødin mener at den tidligere overingeniøren aldri tidligere har snakket om håndteringen av disse DNA-bevisene i retten.

– Nå blir hun nødt til å komme og forklare seg i retten om feilene hun har gjort.

Ifølge Sjødin var klienten hans opprørt over at Viggo Kristiansen måtte sone 21 års fengsel i forbindelse med Baneheia-saken.

– Det var det han reagerte på, det var derfor han tok det opp, sier han.

Etter at saken til Viggo Kristiansen ble gjenåpnet, har det ikke blitt funnet noen tekniske bevis som knytter Kristiansen til barnedrapene. I desember ble han frifunnet.

Sjødin sier til NRK at det kan bli aktuelt å innkalle DNA-ekspert Ragne Farmen og Olav Gunnar Ballo, tidligere direktør ved Rettsmedisinsk institutt, som vitner.

Les også: Meiner Rettsmedisinsk institutt gjorde to store feil under Baneheia-saka

Olav Gunnar Ballo
Olav Gunnar Ballo

Han mener de vil kunne underbygge at det ble gjort feil knyttet til DNA-bevisene i Baneheia-saken.

– Denne saken handler ikke om Baneheia-saken, den handler om meldingene jeg har fått, sier Mevåg til NRK.

Statsadvokat Ek Sørensen er uenig i at Mevåg må forklare seg om eget arbeid når saken skal opp for retten.

– Hennes arbeid er ikke bevistema i denne saken og kommer derfor ikke til å være en del av bevisførselen. Det som er tema, er hvorvidt den atferd som tiltalte har utvist utgjør en straffbar gjengjeldelse av et arbeid hun har utført for rettsvesenet.

– I hvilken grad er det relevant om hun, ifølge Sjødin, har bidratt til et justismord?

– Det er ikke en del av saken, slik jeg ser det.

AKTUELT NÅ