Seierstad i ny bok: Slik brukte de ekstreme islamistene damer

I en ny bok skriver Åsne Seierstad hvordan islamistene rundt Profetens Ummah giftet og skilte seg i stort tempo.

Ubaydullah Hussain og Arfan Bhatti

EKSTREME ISLAMISTER: Åsne Seierstad beskriver i detalj hvordan blant annet Arfan Bhatti (til venstre) og Ubaydullah Hussain skal ha fått problemer med svigerfamilie og andre koner etter å ha inngått religiøse ekteskap.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Ubaydullah Hussain og Arfan Bhatti er blant islamistene som får ekteskapene sine omtalt i boken «To søstre», som legges ut for salg fredag.

I boka skriver Seierstad at ryktet som rettskafne muslimer ble tynnslitt på grunn av islamistenes store forbruk av koner og nikah-ekteskap.

Åsne Seierstad

SKREVET BOK: I boken «To søstre» beskriver Åsne Seierstad hvordan ryktet som rettskafne muslimer ble tynnslitt på grunn av islamistenes store forbruk av koner.

Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

«Et frieri. Noen vers fra koranen. Et samliv i en uke, en måned, eller to. Deretter en enkel skilsmisse ved å si talaq – jeg skilller meg- tre ganger», skriver Seierstad.

– Såkalte islamske ekteskap er en urettferdig ordning der menn har større rett til å avslutte ekteskapet når det passer dem. Kvinner har færre rettigheter. Det var interessant å finne ut at dette var såpass utbredt, sier forfatteren.

Hun skriver om nye detaljer rundt det som førte til det såkalte kvinneopprøret i Profetens Ummah, noe TV2 omtalte i 2013. Hovedpersonene i boka er de to jentene fra Bærum, som reiste til Syria i 2013.

– I venninnegjengen til den eldste søstera var det to jenter som giftet seg med to sentrale medlemmer. Jeg syntes det er interessant å se hvordan det opereres i dette miljøet, sier forfatteren.

Samtidig som Bhatti har sagt at han hater norske verdier og Hussain mener at norske kvinner undertrykker seg selv, har måten enkelte islamister har behandlet unge kvinner på, ført til splittelse i islamistgruppen.

– De (Bhatti og Hussain, jour. anm.) har ingen kommentarer til påstandene. I Norge har man ytringsfrihet, som både gjelder forfattere og dem selv, skriver advokat John Christian Elden i en epost til NRK.

– Katastrofal bryllupsreise

I boka beskriver Seierstad hvordan ekteskapet mellom den kjente islamisten Arfan Bhatti og Aisha Shezadi kom i stand. Shezadi, som var en kontroversiell figur i Norge, reiste senere til Syria.

Bhatti var allerede gift, men så ingenting i veien for å ha flere koner. Ekteskapet ble inngått i en moske i 2012, ifølge Seierstad, og var et religiøst ekteskap, såkalt «nikah» (se faktaboks).

Bhatti tok med sin nye kone på bryllupsreise, der hun tok av nikaben for første gang.

«Bryllupsreisen til Hafjell ble en katastrofe. I bilen hjem vekslet de knapt et ord. Islamisten hadde gått lei av henne nærmest fra første stund.», skriver Seierstad i boka.

At Bhattis første kone fikk vite om det nye ekteskapet, skal ha vært utløsende for en episode med familievold, ifølge Seierstad.

Aisha Shezadi Kausar

GIFT MED BHATTI: Aisha Shezadi var Bhattis andre kone. Han skilte seg fra henne ved å skrive en tekstmelding.

Foto: NRK

Skilsmisse

I slutten av 2012 reiste Bhatti til stammeområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Der skal han kjapt og enkelt ha skilt seg fra Shezadi.

«Fra stammeområdene sendte han en melding der det sto: Talaq. Talaq. Talaq», skriver Seierstad i boka. Talaq betyr «skilsmisse» på arabisk.

Ifølge Seierstad var de kjappe ekteskapene typisk for islamistene rundt Profetens Ummah.

«Flere av islamistenes tidligere damer følte seg krenket, brukt og lurt. Noen hadde vært hemmelig kjærester med løfte om ekteskap. Andre hadde giftet seg på muslimsk vis, uten at foreldrene hadde fått vite om det, for så å bli dumpet. Noen hadde blitt forlatt, selv om de fremdeles var gift.»

Seks sinte svogere

Seierstad beskriver også et ekteskap mellom Ubaydullah Hussain og en ung, kurdisk kvinne. Heller ikke hennes familie ble spurt, slik et nikah-ekteskap krever, men en eldre mann ble bedt om å være hennes verge.

Ubaydullah Hussain

SINTE SVOGERE: Etter at Hussain giftet seg med en kurdisk kvinne uten å få tillatelse fra familien, ble han truet med bank.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ifølge Seierstad ble ekteskapet inngått på et kjøkken i en leilighet på Bjerke i Oslo. Da kvinnens familie fikk vite om ekteskapet, ble de rasende.

Seks sinte svogere oppsøkte Hussain, som ifølge TV2 måtte be om politihjelp for ikke å bli banket opp.

Hendelsen førte også til opprør i Profetens Ummah. Flere reagerte på livsførselen til Hussain, noe som førte til at han trakk seg som leder i mars 2013.

– Noen av mennene har null respekt for kvinner. De behandler kvinner verre enn dyr. Mange av mennene i Profetens Ummah har et storforbruk av koner, sa en av kvinnene, ifølge TV2.

Egzon Avdyli, som var talsmann for gruppa, advarte medlemmene mot å gifte og skille seg i raskt tempo.

– Et islamsk ekteskap er noe vakkert, så ikke behandle det som et sjia-ekteskap som går ut på dato i litt motvind, skrev Avdyli på sin Facebook-side.

Nikah-ekteskapet endte med at den kurdiske kvinnen forlot Hussain, skriver Seierstad.

«Han hadde vasket hjernen hennes nesten helt ren, og fylt den opp på nytt. (...) Den kurdiske jenta bestemte seg for at hun aldri skulle la seg manipulere igjen.»

Dobbeltmoral

Yousef Assidiq var tidligere var en del av Profetens Ummah. Nå arbeider han mot radikalisering i organisasjonen Just Unity.

Ifølge Assidiq har Just Unity arbeidet med en sak der Hussain skal ha forsøkt å gifte seg religiøst med en kvinne fra Østlandet.

– Det var ikke et godt liv hun ble forespeilet. Hun ville få forbud mot utdannelse, ikke få jobbe og være underlagt mannen. Miljøet er ikke akkurat kjent for kvinnerettigheter.

Han mener, i likhet med Seierstad, at Hussain og hans støttespillere kan se langt etter imaget som rettskafne muslimer.

– Miljøet er kjent for å gifte og skille seg i raskt tempo. Uten at vi kjenner til alt, så vet vi at de har hatt mange koner over kort tid, sier Yousef Assidiq.

– Det er dobbeltmoralsk, og det er en dobbelthet som går igjen i alle nivåer når det gjelder dem.

Per Yousef Assidiq.

PROVOSERT: – Miljøet er kjent for å gifte og skille seg i raskt tempo. Uten at vi kjenner til alt, så vet vi at de har hatt mange koner over kort tid, sier Yousef Assidiq i Just Unity.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Avviser påstander

«Abu Sayfullah» i Profetens Ummah skriver i en e-post til NRK:

«Det stemmer overhodet ikke at noen av våre brødre har "brukt og lurt" muslimske kvinner i slike «ekteskap».

Tvert imot, så har noen av våre brødre selv blitt lurt etter å ha giftet seg med disse kvinnene, som utga seg for å være villige til å leve etter Islam, men lurte de brødrene det gjelder i ettertid.

Jeg kan bekrefte noen tilfeller der brødre har skilt seg fra sine koner som valgte å forlate bønnen og hijab og gikk over til vestlige livsstil.

Hvis disse damene har blitt intervjuet i boken, så er det ikke rart at muslimske unge menn blir svartmalet.»

I morgen kommer Åsne Seierstads bok "To Søstre", som handler om de to unge jentene fra Bærum som i 2013 dro til Syria og sluttet seg til IS.

SISTE NYTT

Siste meldinger