Normal

- Vi kommer og henter dere så snart skyen letter

Flere hundre sitter i telefonkø, og flyselskapene må nå håndtere stadig flere frustrerte kunder.

Strandene norske turister på Kreta og markedsdirektør i Norwegia Åsta Braathen.

Markedsdirektør i Norwegian, Åsta Braathen (innfelt) lover å komme å hente norske turister så snart askeskyen fra Island letter.

Foto: Olav Løberg/pressbilde Norwegian

På Kypros sitter blant annet 15 nordmenn som har feiret en felles venn fast etter at Norwegian kansellerte alle flygninger til og fra øya.

– Vi er helt lost uten informasjon, sier Olav Løberg, bak til høyre på bildet, til NRK.no.

Feiret venn, strandet i syden

Sammen med 14 venner har Løberg vært en uke på middelshavsøya, og skulle etter planen reist hjem i dag, men den islandske askeskyen la en stopper for de planene.

– Det eneste vi ønsker er informasjon fra Norwegian om hvilket ansvar de tar for en hjemreise når den tid kommer, sier Løberg til NRK.no som ikke kommer i kontakt med flyselskapet.

– Jeg skjønner selvfølgelig at dette er en ekstraordinær situasjon, men vi skulle så gjerne ha kommet i kontakt med Norwegian for å høre hva vi kan gjøre. Ikke bare lese på hjemmesiden deres at vi må komme oss hjem på egenhånd, sier Løberg, som nå vurdere alternative reiseveier fra øya.

– Flere av oss vurderer å komme med på et fly til Athen, men vi vet jo ikke om vi kommer oss videre derifra, sier Løberg, som egentlig skal være tilbake på jobb på mandag.

Lang ventetid

Ifølge Norwegian kan alle som har fått sin reise kansellert søke om refusjon eller gratis ombooking til senere avganger, men ingen vet når flyene er på vingene igjen.

– Vi har full forståelse for den vanskelige situasjonen kundene våre er i akkurat nå, men vi jobber på spreng med å oppdatere nettsidene våre og svare alle telefonsamtalene, sier markedsdirektør Åsta Braathen til NRK.no, som kan fortelle om lange ventetider og flere hundre i telefonkø.

Foreløpig ser ikke fremtidsutsiktene veldig lyse ut. Flytrafikken i Europa kan bli rammet fram til midten av neste uke.

Vil sende ut sms

Vinden kan fortsette å blåse vulkanaske fra Island mot Europa de neste fire–fem dagene, opplyste Islands meteorologiske kontor lørdag.

– Så fort skyen letter vil vi fly og hente de som er strandet. Vi vil sende ut sms og få tak i kundene våre på andre måter, forteller Braathen.

Den enorme askeskyen sprer seg nå videre sørøstover og nådde fredag kveld fram til Bulgaria, Nord-Italia og utkanten av Moskva.

Skyen setter en stopper for reiseplanene til millioner av mennesker, ikke bare i Europa, men også i Amerika og Asia.

Vil ta lang tid

Norwegian har nå alle sine 51 fly på bakken spredt over hele Europa, og normale flytilstander vil ta tid.

– Det vil ta tid å gjennomføre normale ruter igjen, for flyene våre står ikke riktig plassert i forhold til reisemål, forteller Braathen.

I alt er det rundt 3000 norske charterturister som nå ikke kommer seg hjem fra ulike feriemål i hele verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger