Hopp til innhold

SAS klipper om omstridt reklamefilm

SAS kommer nå med en revidert utgave av sin kontroversielle reklamevideo om Skandinavia.

SE VIDEO: Den nye versjonen er rundt 43 sekunder. Den forrige versjonen var nesten tre minutter lang. Du kan se den lenger ned i saken.

– Vi kommer nå til å fortsette den planlagte kampanjen ved å publisere en kortere og tydeligere versjon, skriver selskapet i en pressemelding.

Den nye reklamen fra SAS skulle vise hva vi tar med oss hjem fra våre utenlandsreiser, men endte opp med å provosere mange – og en storm med kritikk på sosiale medier.

For mange føler at selskapet gjennom videoen snakker ned og bagatelliserer skandinavisk kultur.

– Det er beklagelig at filmen misforstås, at noen vleger å tolke budskapet og bruke det til sine egne formål, skriver SAS.

SE VIDEO: Det er denne videoen som SAS valgte å fjerne og som ble redigert.

Omstridt

Kampanjevideoen ble publisert på sosiale medier. I den settes det spørsmålstegn om hva som er typisk for Skandinavia.

Det vises norsk bunad, bløtkake, treverk, svenske kjøttboller og tatovering av en seilskute, før svaret gis:

– Absolutt ingenting. Alt er kopiert, fortelles det i filmen.

Den tre minutter lange reklamefilmen er laget av et dansk reklamebyrå, som vil vise hvordan våre reiser til utlandet gir noe tilbake til Skandinavia.

– SAS er et skandinavisk flyselskap som flyr reisende til, fra og innom Skandinavia, og vi står bak budskapet i filmen som handler om at reiser beriker oss, skriver SAS i pressemeldingen onsdag ettermiddag.

Den nye versjonen, som SAS har lagt ut blant annet på Facebook-siden sin, er 45 sekunder lang.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff

Pressesjef i SAS John Eckhoff sa tidligere i dag at selskapet mistenker at kampanjen har blit utsatt for et koordinert angrep.

Foto: SAS

Når spørsmålet om hva som er typisk skandinavisk kommer i den nye versjonen, besvares det bare med et skuldertrekk av en av skuespillerne i filmen.

Det kontante svaret «absolutt ingenting» er altså fjernet i den nye versjonen.

Mistenker angrep

Pressenasvarlig i SAS, John Eckhoff, sa til NRK tidligere onsdag at selskapet på bakgrunn av mønster og antall reaksjoner, mistenker at det dreier seg om et koordinert angrep på kampanjen.

– Vi vil ikke risikere å bli en plattform for andres verdier, som vi ikke selv kan stå for, sa han.

I pressemldingen gjentar SAS at de fortsatt har de samme mistankene, og at de nå har brukt timene på å evaluere situasjonen.

– Vi fortsetter den planlagte kampanjen og håper at den understreker hovedbudskapet om at reiser beriker oss, skriver selskapet.

AKTUELT NÅ