Hopp til innhold

Santos hyllet med fakler, sang og akevittsorbé

Rundt 1000 osloborgere valgte å trosse det våte vintermørket i hovedstaden og møtte opp med fakler utenfor hotellet, for å hilse årets fredsprisvinner.

Juan Manuel Santos vinker til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel

Et minutt på klokken 19.00 hilste Colombias president Juan Manuel Santos det tradisjonelle fakkeltoget fra balkongen på Nobelsuiten på Grand Hotel.

Juan Manuel Santos og kona Maria Clemencia Rodriguez hilser fakkeloget

Maria Clemencia Rodriguez ble tydelig rørt av hyllesten hennes ektemann fikk.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Regnet, som hadde silt ned store deler av dagen og gjort ankomsten til utdelingsseremonien i rådhuset til heller en våt affære, holdt seg heldigvis borte.

Det var et godt innslag av norsk-colombianere i fakkeltoget og mange stilte i tradisjonelle folkedrakter, andre var drapert i det colombianske flagget.

«Viva Colombia» runget mot presidenten fra folkemassen nede på gaten i det han viste seg på balkongen. Presidenten er tildelt årets fredspris for sin innsats med å bringe den mer enn 50 år lange borgerkrigen i hjemlandet til opphør.

Colombias president Juan Manuel Santos mottar gave på Barnas fredsprisfest
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Savnet unnskyldning i talen

Det er Norges fredsråd som arrangerer det tradisjonsrike fakkeltoget.

– Det er fantastisk å se godt over 1000 mennesker hylle fredsprisvinneren i fakkeltoget, sier Tuva Grimsgaard fredsrådet til NRK.

Tidligere på dagen var hun til stede da president Santos mottok nobelprisen og holdt sitt nobelforedrag.

Ingrid Betancourt ankommer Nobel-banketten

Ingrid Betancourt ble kalt verdens mest berømte gissel, etter at hun i 2002 ble kidnappet av FARC da hun var presidentkandidat. Seks år satt hun i fangenskap og ble frigitt da Santos var forsvarsminister.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg synes Santos ga en flott og engasjerende tale under utdelingsseremonien. Samtidig var det flere elementer jeg savnet, sier Grimsgaard.

– Han adresserte ofrene for FARCs overgrep, men ofrene for regjeringens overgrep ble forbigått i stillhet. Regjeringen har heller ikke kommet med noen offisiell beklagelse for overgrepene den har begått.

– Den viktige rollen som sivilsamfunnet har hatt i fredsforhandlingene, ble heller ikke nevnt.

– Og det er ikke fred i Colombia ennå, selv om president Santos kan få det til å høres slik ut. De har fortsatt en lang vei foran seg, men dette er et viktig første skritt.

Blekksprut og rein

Kongefamilien sammen med president Juan Manuel Santos på nobelmiddag

Prisvinneren sammen med den norske kongefamilien før nobelmiddagen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter noen vink alene fikk fredsprisvinner Santos selskap av familien på balkongen og etter et kort felles opptreden bar det inn i varmen til gallamiddag med Nobelkomiteen, kongefamilien, presidentens gjester og andre inviterte.

På årets meny står blant annet blekksprut-carpaccio, akevittsorbé og reinsdyr indrefilet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger