Den colombianske presidenten står fritt til å velge gjestedelegasjonen sin selv, og kunne invitert med representanter fra FARC til Oslo.
Likevel er ingen representanter fra geriljagruppen i Oslo denne helgen, på tross av at de har vært med å forhandle frem fredsavtalen.
På en pressekonferanse fredag sa Santos at det hang sammen med at han ikke ønsket å skape et problem for norske myndigheter.
– FARC er fortsatt underlagt rettslige prosesser i Colombia før deres medlemmer kan reise fritt ut i verden, sa Santos.
FARC står ennå på amerikanernes terrorliste, mens Utenriksdepartementet sier de ikke har en egen terrorliste.
Santos holder fast ved forklaringen, men innrømmer i et intervju NRK gjorde med ham i kveld, at det også var av hensyn til folkemeningen i Colombia, der mange er sterkt kritiske til at geriljaen tas inn i varmen.
– Vi bestemte at det beste var at de ikke var her fordi Nobelkomiteen ga prisen bare til meg. Jeg tar imot den på vegne av alle, også FARC, sier Santos.
– FARC er til stede ved at de er med oss i hjerte og ånd, og det har jeg også sagt til dem.
– FARC fortjener anerkjennelse
Årets fredspris har gått til én av partene i en fredsforhandling. Tidligere fredspriser har ofte blitt delt mellom partene i konflikter.
Sergio Jaramillo, Colombias høykommissær for fred, mener FARC også fortjener anerkjennelse når prisen deles ut.
– Jeg mener at FARC fortjener masse anerkjennelse fordi de har jobbet hardt. De var en seriøs motpart ved forhandlingsbordet, og etter vi tapte folkeavstemningen med liten margin, oppførte de seg skikkelig. De bidro til å endre fredsavtalen basert på folkeavstemningen.
– Synes du det kunne vært en delt pris?
– Det er Nobelkomiteens avgjørelse. Alle har sin mening. Jeg ville kanskje gjort det annerledes selv, sier Jaramillo til NRK.
– Politisk problem om FARC var her
Tidligere FARC-gissel og presidentkandidat i Colombia Ingrid Betancourt sa i et intervju med fransk fjernsyn rett etter at prisen ble annonsert, at hun synes FARC også burde tatt del i den.
– Ja. Det er vanskelig for meg å si ja, men jeg synes det, sa Betancourt nølende den gang.
- LES OGSÅ:
Betancourt er nå i Norge, invitert med i delegasjonen av fredsprisvinneren selv, og hun uttrykker seg nå annerledes til NRK:
– Hvis FARC var her, ville det kunne skapt sorg hos de colombianerne som stemte nei i folkeavstemningen.
– Politisk ville det vært et problem om FARC var representert. Så lenge fredsavtalen ikke er implementert, er FARC-medlemmene underlagt rettslige prosesser. Og de ville kunne ha blitt rettslig forfulgt dersom de dro utenlands uten tillatelse.
– Jeg synes det er ok at Santos representerer alle oss, avslutter Betancourt.