Hopp til innhold

Sanner lover mer til populære kommuner

GARDERMOEN (NRK): Populære kommuner som mange flytter til skal få mer penger fra staten, lover regjeringen.

Jan Tore Sanner

MER TIL DE STORE: Jan Tore Sanner (H) sier reglene for hvilke kommuner som får veksttilskudd skal endres slik at flere får mer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dagens system hjelper ikke kommuner som legger til rette for vekst, sa kommunalminister Jan Tore Sanner i sin landsmøtetale lørdag morgen.

Så slapp han nyheten om at Høyre/Frp-regjeringen øker veksttilskuddet fra 60 millioner til 344 millioner kroner.

Samtidig skal flere kommuner med økende innbyggertall få penger. Ifølge Sanner får rundt 20 kommuner et slikt tilskudd i dag. Nå skal dette øke til om lag 50.

– I dag er vekstkommuner taperne

Flere store Høyre-styrte kommuner, som Oslo, har lenge protestert mot dagens regelverk.

Oslo Høyre har kalt ordningen «bløffen om kommuneøkonomien» fordi Oslo til tross for at de vokser med mer enn 10.000 innbyggere i året, likevel ikke får veksttilskudd fra staten.

I september i fjor kom en utredning fra Agenda Kaupang som viste at kommuner som tar imot mange nye innbyggere lett kan havne i økonomisk uføre.

På oppdrag fra Oslo og Akershus regnet forskerne på hvordan inntektssystemet slår ut for kommuner i rask vekst. Svaret var at de såkalte vekstkommunene blir taperne når statens penger fordeles.

– Vekstkommunene har blitt nedprioritert gjennom mange år. Nå skal det bli enklere for kommuner som vokser, sier Sanner til NRK.

Hvilke 50 kommuner som nå skal få veksttilskudd, kan ikke Sanner svare på ennå. Stian Berger Røsland (H), som er byrådsleder i Oslo, føler seg likevel trygg på at endringen betyr mer penger til hovedstaden.

– Jeg ser positivt fram til dette, vi har lenge lurt på hvorfor vi kommer så dårlig ut av denne vekstordningen når vi er den hovedstaden i Europa som vokser raskest, sier han til NRK.

– Vi ser for oss at vi kommer til å få flere inntekter, slik at vi kan drive og bygge flere skoler og barnehager. Jeg er glad for dette signalet fra regjeringen, om at man skal legge mer vekt på vekstkommuner i kommuneøkonomien fremover.

Laster Twitter-innhold

Lover mer penger fra 2015

I dag regner man på veksten kommunen har sammenlignet med resten av landet. Nå skal grensen knyttes til veksten innen den enkelte kommune.

– Kommuner som vokser med 1,7 prosent over tre år, de vil få veksttilskudd, sier Sanner til NRK.

Tall fra SSB viser at innbyggertallet i Oslo, for eksempel, har økt med 3,5 prosent siden 2012. Etter det NRK forstår vil særlig Akershusregionen og nabokommunene til byer som Stavanger og Bergen også komme godt ut av ordningen.

– Er dette ment som en gulrot for å få flere kommuner til å slå seg sammen?

– Dette handler først og fremst om å sikre kommuner som vokser, slik at de kan legge til rette for gode velferdstilbud for sine innbyggere.

– Dere øker tilskuddet til 344 millioner. Hvor tar dere pengene fra?

– Endringer i den type tilskudd gjøres innenfor selve kommunerammen.

– Blir det da mindre til fraflyttingskommuner?

– Vi gjør ingenting med småkommunetilskuddet, det fortsetter som i dag.

Sanner varsler at tilskuddet skal være på plass innen 2015, og veksten blir målt for de siste tre årene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger