Hopp til innhold

Nå åpner Sandberg for å bli statsråd likevel

Tre måneder etter at Per Sandberg takket nei til statsrådspost på grunn av mangel på motivasjon, åpner han for å bli en del Erna Solbergs mannskap de neste fire årene.

Per Sandberg på Sundvolden

MOTIVASJON: Etter regjeringsforhandlingene på Sundvolden hadde Per Sandberg ingen motivasjon til å bli med i regjering som statsråd. Men nå begynner regjeringslysten å komme tilbake.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ja!

Jeg ville vært uærlig hvis jeg ikke innrømmer at jeg en gang i blant har satt meg ned og tenkt: «Søren, jeg skulle ha blitt med, likevel».

Per Sandberg

Den dagen vårt parti baserer seg på at man er med i dette partiet kun for å tjene penger, da har man mistet fokus.

Per Sandberg

Per Sandberg svarer kort og kontant på spørsmål om han ser for seg å bli statsråd i løpet av denne regjeringsperioden.

Mange ble overrasket da Per Sandberg etter den blå valgseieren gjorde det klart at han ikke ville i bli statsråd i Høyre/Frp-regjeringen. Noen uker senere kom nyheten om at han vil tre ut av ledelsen i Fremskrittspartiet på landsmøtet til våren.

I selvbiografien som kom noen dager senere, fortalte han åpenhjertlig om motivasjonen som forsvant i takt med økende arbeidspress og indre stridigheter i partiet.

Motivasjonen er på vei tilbake

Men nå er altså lysten til å delta i regjeringsprosjektet han var med på å forhandle fram på vei tilbake.

– Jeg avviste det heller ikke i fjort høst, men da var jeg ferdig. Jeg var sliten, og jeg er fortsatt i en situasjon der jeg bygger opp motivasjon og krefter. Men fire år er lang tid, og jeg ser ikke bort fra at jeg på den tiden samler opp så mye krefter at jeg vil signalisere det dersom jeg ser at det er behov for meg.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Erna Solbergs regjering på slottsplass

IKKE MED: Per Sandberg fulgte begivenhetene på TV da Erna Solberg presenterte Høyre/Frp-regjeringen 16. oktober.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hvilket departement han sikter til, eller når det kan bli aktuelt med en statsrådspost, vil ikke Sandberg svare på.

– Angrer du deg på at du ikke ble statsråd i første omgang?

– Nei, ikke i dag. Kanskje i morgen, svarer Sandberg og ler.

– De tre siste månedene har jeg hatt flere dager med Jakob (yngstesønnen, journ. anm.) enn jeg har hatt de siste årene til sammen, så jeg har fått betaling for beslutningen jeg tok. Men jeg ville vært uærlig hvis jeg ikke innrømmer at jeg en gang i blant har satt meg ned og tenkt: «Søren, jeg skulle ha blitt med, likevel».

Sandberg er opplagt og solbrun etter tre uker på familieferie i USA når han stiller til intervju i Stortinget torsdag ettermiddag. Den avtroppende Frp-nestlederen er full av lovord om det regjeringen har fått til i løpet av sine første hundre dager med makt. Som NRK meldte fredag morgen tar han også et kraftig oppgjør med det han mener er kravstorhet fra samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Men Sandberg kommer også med klare oppfordringer til sine egne om at de må brette opp ermene og gjøre en skikkelig dugnadsinnsats for Frp i tiden framover.

Mener mange Frp-ere bør stå på mer

Han sier seg langt på vei enig i kritikken Frp-kollega Christian Tybring-Gjedde luftet i Dagbladet da han varslet at han ikke tok gjenvalg som leder i Oslo Frp. Den profilerte fylkestoppen sa til avisen at han misliker at flere Frp-ere kom for enkelt til toppjobber i regjeringsapparatet uten å ta del i dugnadsjobben.

Christian Tybring-Gjedde under valgkampen 2013

OPPGITT: Christian Tybring-Gjedde (Frp) har kritisert enkelte partikolleger for manglende dugnadsvilje. Her er han under et valgkamparrangement i Oslo i sommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er helt enig med Christian Tybring-Gjedde i at Frp aldri må gå i den fella at innsatsen og dugnadsviljen forsvinner. Den dagen vårt parti baserer seg på at man er med i dette partiet kun for å tjene penger, da har man mistet fokus, sier Sandberg.

– Hva er status på det i dag? Er det for mange gratispassasjerer i regjeringsapparatet?

– Det er mange tillitsvalgte der ute som bruker frivilligheten sin, og så er det sikkert masse folk i stortingsgruppa, ansatte i Stortinget og ansatte i regjeringen og i fylkene våre som får lønn fra partiet, og som i tillegg kan bistå mer på fritiden, sier stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag.

– Hva mener du med det?

– Jeg mener det at de som har lønn i dette partiet, ikke bør basere seg på at det er bare lønnen som er drivkraften. Hvis Frp skal lykkes, er man avhengig av at engasjementet er der nærmest 24 timer i døgnet.

– Opplever du at lønnen er drivkraften for mange Frp-ere i dag?

– Det er det sikkert i alle partier.

– Er det en utvikling du har sett i Frp over tid at det blir flere som tenker sånn?

– Jo, men det gjelder i alle partier og i det politiske miljøet. Dugnadsarbeidet og frivilligheten lider under det. Vi får flere og flere som er heltidslønnet, og deltidslønnet, og det er mye penger i spill. Det skaper unødvendige maktforhold, maktspill og maktkamp.

AKTUELT NÅ