Hopp til innhold

Sa opp IA - senket sykefraværet

Teknikk-entreprenøren Bravida kuttet ut avtalen om inkluderende arbeidsliv og senket sykefraværet med to prosentpoeng. – Imponerende, sier Arbeidsdepartementet.

Strømsikring

Bravida vil helst ha alle sine montører på jobb. De har fått ned sykefraværet uten IA-avtalen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Bjørn-Erik Saga

HR-direktør Bjørn-Erik Saga i Bravida.

Foto: Bravida
Norvald Mo

Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Norvald Mo (Ap).

Foto: Oslo Idrettskrets

Selskapet tror hemmeligheten rett og slett er å se den enkelte medarbeider bedre.

– Vi ser at det er noen få som står for en stor del av sykefraværet. Vi har derfor valgt å følge opp den enkelte medarbeider som har stort fravær, ved at nærmeste leder har en samtale og diskuterer mulige tiltak for å redusere fraværet, sier HR-direktør Bjørn-Erik Saga i Bravida.

Han forteller at sykefraværet har gått ned med to prosentpoeng siden bedriften sa opp IA-avtalen og begynte å ta jobbe med sykefravær på sin egen måte.

– Kan løses uten IA

Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Norvald Mo (Ap), er tilhenger av IA-avtalen, men likevel imponert over det Bravida har fått til.

– Ja, de har fått til en betydelig nedgang i sykefraværet. Det viser at det er mulig når man jobber systematisk, sier Mo.

– Kan problemer med korttidsfravær løses like godt uten IA-avtalen?

– Ja, men Bravida jobber mye på samme måte som IA-bedrifter, med tett oppfølging av den enkelte. Sykefraværet i Norge har gått ned med 12 prosent mens vi har hatt denne avtalen, så IA har betydd mye, sier Mo.

For mye rapportering

Til høsten skal staten og partene i arbeidslivet forhandle om en ny IA-avtale. Statssekretæren ser ting som kan bli bedre.

– Mange mener det er for mye skjemavelde og rapportering i IA. Vi skal drøfte dette på nytt. Noe rapportering må det være, men det skal ikke være uoverkommelig, sier Mo.

Han mener det beste med IA er at bedriftene må ha tettere dialog med den sykemeldte og med legen enn de hadde før.

– Nærvær til arbeidet hjelper den som er sykemeldt. Man trenger ikke jobbe hver dag, men å holde kontakten med arbeidsplassen er positivt, sier Mo.

Bekymret for de unge

Til tross for at fraværet i Bravida går ned, er HR-direktør Bjørn-Erik Saga bekymret for de unge.

– Vi ser at det dessverre er slik at de yngste er sterkt overrepresentert, særlig i korttidsfraværet. De har omtrent dobbelt så mye fravær som de eldre arbeidstakerne. Jeg tror det handler om holdninger til å stå opp om morgenen og ha stolthet i det å stille på jobb, sier Saga.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger