Hopp til innhold

Ryanair truer med å legge ned sin base på Rygge

Ryanair sier de kommer til å stenge sin base på Rygge fra 1. november neste år dersom flyseteavgiften blir innført i Norge.

Ryanair

RYANAIR: Avgiften på 80 kroner ser ut til å ramme Moss lufthavn Rygge hardt. Det er foreløpig uklart om konsekvensen av at Ryanair kommer til å stenge sin base på Rygge år, vil være at Moss lufthavn Rygge må stenge.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Det vil trolig bety at antall ruter med det irske lavprisselskapet vil reduseres med 50 prosent. Det sier Ryanairs kommersielle direktør, David O'Brien, til NRK.

O'Brien var i møter med finansminister Siv Jensen tidligere torsdag og orienterte henne om Ryanairs planer dersom flyseteavgiften innføres.

– Jensen kalte oss inn til møte. Det var fint å møte henne og si våre meninger om avgiften. Hun var interessert i høre om konsekvensene, men jeg kan ikke si noe om hennes syn på saken, sier O'Brien.

David O'Brien

LEGGER NED: Kommersiell direktør i Ryanair, David O'Brien, orienterte finansminister Siv Jensen om at flyselskapet skal stenge sin base på Rygge neste år om avgiften innføres.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

Høring om avgiften

O'Brien sier at avgiften er et resultat av en feilslått politikk og vil skade norske interesser.

– Våre flybilletter har en gjennomsnittlig pris på 45 euro. Avgiften på 9 euro utgjør 20 prosent av det. Våre passasjerer vil ikke betale dette beløpet, og vi vil ikke kreve det av dem, sier O'Brien.

Finansminister Siv Jensen sier at hun er opptatt av å ha god dialog med flyselskapene, og vil ta med deres synspunkter inn i en høring om avgiften.

– Det er viktig å høre på så alvorlige innvendinger som dette. Nå skal vi sende avgiften ut på høring, før den eventuelt blir en realitet i april. Da må vi få all relevant informasjon på bordet, sier Jensen til NRK.

Pål Tandberg, Adm. dir. på Rygge sivile lufthavn

MÅ STENGE: administrerende direktør ved Rygge sivile lufthavn AS, Pål Tandberg, sier at de blir nødt til å legge ned hele flyplassen om Ryanair gjør som selskapet nå sier.

Foto: NRK / NRK

– Flyplassjef: – Vi må legge ned

For et par dager siden ble de ansatte på Moss lufthavn Rygge orientert om at arbeidsplassene forsvinner dersom avgiften ble vedtatt.

Da sa administrerende direktør ved Rygge sivile lufthavn AS, Pål Tandberg, at flyseteavgiften vil føre til dramatiske konsekvenser og at flyplassen nedlegges neste år. Torsdag gjentar han budskapet.

– Det er dramatisk. Med 50 prosent bortfall av volumet får vi et trafikkgrunnlag på Rygge som gjør at vi må legge ned hele flyplassen. Det er fordi vi vil tape over hundre millioner kroner i året, sier Tandberg til NRK.

Moss Lufthavn Rygge

VOKSTE RASKT: Moss lufthavn Rygge har vært i drift i åtte år og har vært en av de raskest voksende lufthavnene i Europa.

Foto: NRK

1000 arbeidsplasser vil gå tapt

Tandberg sier at mange kommer til å miste jobben på flyplassen om Ryanair gjør som flyselskapet nå sier.

– Vi må i så fall kjøre en styrt avvikling fram mot 1. november. 1000 arbeidsplasser vil gå tapt. De har vi brukt 7 år på å bygge opp. Vi synes det er fryktelig leit at en slik avgift skal komme inn som lyn fra klar himmel, sier han.

Da neste års statsbudsjett ble presentert forrige måned, ble det klart at samarbeidspartiene er enige om å innføre en avgift på 80 kroner pluss moms på flyreiser.

Denne avgiften vil gi totalt 1 milliard kroner i inntekt til staten. Avgiften blir etter planen innført 1. april.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ