Hopp til innhold

Russland: – Spionsiktelsen er ren utpressing

Russisk UD kaller spionsiktelsen mot Mikhail Botsjkarjov (51) «ren utpressing» i et spill for å få løslatt norske Frode Berg.

Talskvinne for russisk UD Maria Zakharova sier at alt tyder på at Botsjkarjov ble pågrepet og siktet i Oslo på falskt grunnlag.

– Vi ber om at norske myndigheter øyeblikkelig ser bort fra de rett og slett oppkonstruerte beskyldningene som er rettet mot Botsjkarjov, og at han blir satt fri, sa Maria Zakharova, pressetalskvinne i russisk UD, på en pressekonferanse torsdag.

Ifølge Zakharova «tyder alt på» at Botsjkarjov ble pågrepet og siktet i Oslo på falskt grunnlag.

– Forsøk på utpressing

– Det er et forsøk på utpressing i forbindelse med saken mot Frode Berg, som ble arrestert mens han utførte et oppdrag i Russland og nå er under etterforskning, sier Zakharova.

Det avviser Utenriksdepartementet i Norge.

– Dette er en politisak som er under etterforskning. Dette er ikke en politisk sak. Det opp til påtalemyndigheten å vurdere hva som skjer videre, og de gjør sine vurderinger helt uavhengig, sier pressetalskvinne Siri R. Svendsen i UD til NRK.

Varetektsfengslet i to nye uker

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor.

Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje.

FØRSTE INTERVJU: Mikhail Botsjkarjov ble pågrepet for to uker siden. Torsdag snakket han for første gang med norsk presse etter pågripelsen.

Torsdag bestemte Oslo tingrett at spionsiktede Mikhail Botsjkarjov kan holdes varetektsfengslet i to nye uker. Botsjkarjov nekter straffskyld og anket kjennelsen på stedet.

Russiske diplomater i Oslo skal ha vært i kontakt med Botsjkarjov.

– De og advokatene gir ham all mulig assistanse slik at han kan beskytte rettighetene og interessene sine, sier Zakharova.

– Teoretisk sett er alt mulig

Advokaten til den spionsiktede Frode Berg, Ilja Novikov, har tidligere uttalt at pågripelsen av Botsjkarjov åpner for en utlevering av nordmannen. Torsdag fikk Botsjkarjov spørsmål om han ser pågripelsen som en hevnaksjon fra norske myndigheter.

– Jeg har liten informasjon vedrørende dette temaet, og kan ikke kommentere det. Teoretisk sett er alt mulig, sier 51-åringen, før hans advokat Hege Aagre indikerer at intervjusituasjonen er over.

– Jeg vil avslutte intervjuet nå. La oss vente til jeg er fri, sier Botsjkarjov, før han ledsages ut av salen av to rettsbetjenter.

Ambassadør kalt inn på teppet

Botsjkarjov ble varetektsfengslet i to uker 23. september, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar om digitalisering på Stortinget. Han er siktet etter straffelovens paragraf 121, om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Dagen etter kalte Russland Norges ambassadør inn på teppet, og varslet en kraftig reaksjon på spionsiktelsen.

Det russiske utenriksdepartementet opplyste da at ambassadør Rune Resaland ble konfrontert med en sterk protest.

NRK har vært i kontakt med norsk UD, men ikke fått svar på henvendelsen så langt.

AKTUELT NÅ