NRK Meny
Normal

Russere ser på nordmenn som innadvendte

Russlands president Dmitrij Medvedev lander i formiddag på Gardermoen og blir møtt av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

President Dmitrij Medvedev og kronprins Haakon

Da vil han kanskje også møte innadvendte og småborgerlige nordmenn. Det er nemlig slik russere ser på nordmenn, ifølge en omdømmeundersøkelse Utenriksdepartementet har gjort.

Ser på Norge som vennligsinnet

Ifølge undersøkelsen er ikke Norge langt fremme i den vanlige russers bevissthet.

De fleste vet at Norge har felles grense med Russland og at deres elskede sild og laks kommer derfra.

Mange ser på Norge som et vennligsinnet naboland, noe som står i sterk kontrast til hva det var under den kalde krigen - da grunnskolenes lærebøker omtalte Norge som et uvennligsinnet, kapitalistisk land.

Førti år med propaganda har da også hatt sin virkning. Fremdeles er bevisstheten om Norges Natomedlemskap langt framme.

Norge blir nemlig sett på som et land som følger USA i tykt og tynt, uansett hva saken måtte være.

Men Norge oppfattes til å være et dyrt land å reise i. At det ligger på toppen i FNs levekårsstatistikker har de fleste russere fått med seg.

Video Gro Holm om Medvedev

Video: Gro Holm om Medvedev.

For det offisielle Russland er forholdet til Norge beskrevet å være vennlig og konstruktivt og at det nå er i utvikling.

Møter kongen

Når Russlands president Dmitrij Medvedev kommer til Norge i dag, er kransenedleggelse på både sovjetiske og norske minnesmerker en del av programmet.

Medvedev og hans kone Svetlana ankommer Norge mandag formiddag for et to dagers statsbesøk. Klokken 11.30 tar kong Harald og dronning Sonja imot presidentparet og inviterer til lunsj på Slottet. Også kronprinsparet deltar i denne delen av programmet.

Kunst for damene

På ettermiddagen foregår det et herreprogram og et dameprogram.

Svetlana Medvedev skal vises Frognerparken og Nasjonalmuseet av dronning Sonja. Presidentfruen er også kjent for sin kunstinteresse, så det burde være duket for meningsutveksling på feltet.

Parallellt med det offisielle programmet, arrangeres et norsk-russisk næringslivsseminar i regi av Norsk-Russisk Handelskammer, hvor norske og russiske ministre deltar.

Utviklingen av russiske olje- og gassfelt, fiskeri/oppdrett og teknologi er sentrale temaer, og det er lagt opp til at president Medvedev og statsminister Jens Stolenberg dukker opp på slutten av dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger