Hopp til innhold

Dette skjer under Medvedevs besøk

Russlands president Dmitrij Medvedev er i Norge på statsbesøk. Siden det ikke ligger an til noen store politiske gjennombrudd, er det de formelle riutalene som utgjør programmet.

Garden ved Nasjonalmonumentet

Garden vil være på plass flere steder i hovedstaden under statsbesøket.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det ligger ikke, etter hva NRK vet, an til å settes noen prikk over i'en. En prikk som forhøyer et rituelt statsbesøk til et politisk høydepunkt.

Det kommer etter all sannsynlighet ikke til å bli noen undertegning eller sluttgjennombrudd i delelinjeforhandlingene for Barentshavet.

Det blir heller ikke noen undertegning av den nye og nær ferdige avtalen om den visumfrie sonen i nord.

Kun noen små avtaler som berører energi, klima, justis, utdanning, og meteorologi skal inngås.

Programmet

Dmitrij Medvedev og kona Svetlana kommer til Norge på mandag formiddag og reiser igjen tirsdag ettermiddag.

Etter planen kommer Medvedev med fly fra Moskva - så fremt askeskyene holder seg borte - og luftrommet er åpent.

Som alltid første post under et statsbesøk, står mottakelse på Slottet. Kong Harald og dronning Sonja mottar presidenten og presidentfruen, med Garden som æresvakter.

Etter den vanlige audiensen i Fugleværelset og gaveoverrekkelse mellom de to land, skal presidenten hilse på nummer to på Norges rangstige, stortingspresident Dag Terje Andersen.

Vladimir Putin på Slottet

Det forrige offisielle russiske besøket, fant sted i 2002. Da var Vladimir Putin president og Kjell Magne Bondevik statsminister i Norge.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Det blir også en lunsj på Slottet.

Kunst for damene

På ettermiddagen foregår det et herreprogram og et dameprogram.

Svetlana Medvedev skal vises Frognerparken og Nasjonalmuseet av dronning Sonja. Presidentfruen er også kjent for sin kunstinteresse, så det burde være duket for meningsutveksling på feltet.

Presidenten skal nedlegge to kranser, en på det russiske krigsmonumentet på Vestre gravlund til minne om de falne russiske soldatene i 2. verdenskrig som gav sitt liv for Norge og de allierte, og en på Nasjonalmonumentet på Akershus festning.

Han skal også innom Forsvarsmuseet, for å se utstillingen om Falstadsenteret - om fangeleiren Falstad i Levanger som den tyske okkupasjonsmakten opprettet i 1941.

Fangebehandlingen på Falstad var kjent for være svært brutal, særlig gjaldt dette jødiske og utenlandske fanger, blant dem mange sovjetere. Over 100 sovjetere ble henrettet i Falstadskogen.

Næringslivet

Parallellt med det offisielle programmet, arrangeres et norsk-russisk næringslivsseminar i regi av Norsk-Russisk Handelskammer, hvor norske og russiske ministre deltar.

Dmitrij Medvedev og Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg ble mottatt av Russlands president i mai i fjor i Russland.

Foto: VLADIMIR RODIONOV / AFP

Utviklingen av russiske olje- og gassfelt, fiskeri/oppdrett og teknologi er sentrale temaer, og det er lagt opp til at president Medvedev og statsminister Jens Stolenberg dukker opp på slutten av dagen.

På kvelden er det gallamiddag på Slottet.

Politikken

Dmitrij Medvedev og følget møter statsminister Jens Stoltenberg for politiske samtaler på tirsdag. Her er det ventet at nordområdene, status på delelinjeforhandlingene og de andre tingene som preger forholdet Norge-Russland står på den politiske dagsorden.

I etterkant er det felles pressekonferanse, og regjeringslunsj på Akershus før det russiske presidentparet setter kursen østover igjen.

Med i presidentens følge er utenriksminister Sergei Lavrov, som har mye å si i den russiske regjeringen, utenriksministerens sikkerhetstrådgiver, første visetatsminister, den russiske riksadvokaten, ministeren for miljø- og naturressurser, ministeren for telekom og kommunikasjon og guvernørene i Murmansk og Arkhangelsk.

President Dmitrij Medvedev og kronprins Haakon

Du kan følge besøket her på nrk.no direkte og på NRK1 både mandag og tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt