Hopp til innhold

Tror på store forekomster

– Det er utenkelig at Norge ikke skal utvinne olje- og gassressurser ved den kommende delelinjen i Barentshavet, mener professor.

Kart med delelinjen i Barentshavet

Kart med delelinjen i Barentshavet.

Foto: NRK

Professor i petroleumsøkonomi, Øystein Noreng, mener det er utenkelig at Norge ikke skal utvinne olje og gassressurser i det omstridte området i Barentshavet.

– Tror på store forekomster

Professor Øystein Noreng

Professor Øystein Noreng.

Foto: Bohlin, Göran / VG

Ingen vet hvor mye havbunnen i området rommer, men flere enn Noreng tror olje og gassforekomstene er store, og vil bety mye for Norge i framtiden.

– Hvis geologene har rett kan det være ganske store ressurser i de områdene. Da vil det bety at norsk utvinning av olje og gass vil kunne øke, sier Noreng.

Erik Karlstrøm leder det Alta-basert oljeselskapet North Energy.

– Det er jo her et sted den nye linja har kommet, det er områder som vi synes er spesielt interessante, sier Karlstrøm.

En klar formening

Selskapet er opprettet spesielt med tanke på utvinning i det omstride området. De er ikke i tvil om at havbunnen skjuler viktige ressurser og er klare til å bore.

Erik Karlstrøm

Erik Karlstrøm

Foto: Hege E. Johansen, Origo

– Det ble samlet inn en god del seismikk her på 80-tallet, og vi har jo jobbet med tilliggende områder i snart førti år. Så det er klart at vi har formeninger om hvilke deler av det omstridte områdene som er mer attraktive enn andre, sier Karlstrøm.

Om og eventuelt når det skal bores etter olje i det omstridte området blir et politisk spørsmål. Professor Øystein Noreng tror likevel det blir utenkelig å la være.

– Jeg tror det vil være politisk veldig vanskelig. Hvis det finnes betydelige mengder vil befolkningen i hele nord være for det. Jeg tror det er ganske urealistisk hvis det ikke finnes noe, at det ikke blir noen utbygging, sier han.

AKTUELT NÅ