Hopp til innhold

Røde Kors jobber på spreng for å skaffe akuttovernatting

– Når Libanon kan ta imot en million flyktninger, må Norge klare noen tusen, sier Øistein Mjærum, kommunikasjons- og markedsdirektør i Norges Røde Kors.

Øistein Mjærum i Røde Kors

Kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors forteller at de ber om hjelp fra internasjonale eksperter for å takle flyktningstrømmen til Norge.

Foto: Olav A. / Røde Kors

2313 personer søkte om asyl i Norge bare i august. Dette er mer enn dobbelt så mange som august i fjor. Utlendingsdirektoratet (UDI) sier fredag at økningen har kommet overraskende. Nå må de ha hjelp til å skaffe husly til flyktningene. Røde Kors er en av aktørene som stiller opp.

– Det er alvorlig når myndighetene sier de ikke kan klare dette alene, sier Øistein Mjærum i Røde Kors Norge til NRK.

De er i løpende kontakt med UDI og jobber på spreng med å finne passende lokaler til akuttovernatting.

Røde Kors ber om internasjonal hjelp

– Situasjonen er for ekstrem for oss å håndtere alene, derfor har vi nå hentet inn internasjonale eksperter i Røde Kors til å hjelpe oss. Det er første gang vi ber om slik hjelp, sier Mjærum.

Så langt har ikke Røde Kors planer å sette opp teltleirer.

– Vi vurderer å sette opp brakker, men vi tror det skal være mulig å finne lokaler som gir tilgang på dusj, toaletter og skikkelige soveplasser til de som kommer, sier Mjærum.

Risikerer å sove på gata i Norge

Målet er å forhindre at menneskene må sove på gata. Overnattingstilbudene blant annet Røde Kors nå jobber med å organisere, skal kun være et tilbud i et par dager til de nyankomne.

– I utgangspunktet er dette myndighetenes ansvar, men når vi ser at det er fare for at flyktninger må sove på gata i Norge, er ikke det noe vi kan sitte og se på, sier Mjærum.

Kommunikasjonsdirektøren er trygg på at aktørene og myndighetene sammen vil finne husly til alle som kommer til landet.

– Vi må rett og slett finne en løsning, noe annet er uakseptabelt. Når Libanon kan ta imot en million flyktninger, må Norge klare noen tusen, sier Mjærum.

Enorm tilstrømming av frivillige

Han forteller at de også mobiliserer frivillige til å stille opp på de akuttovernattingene som allerede er etablert.

– Våre frivillige blir nå satt inn på blant annet campingplasser hvor flyktninger er plassert for å tilby informasjon, aktiviteter og en velkomst, sier Mjærum.

Han forteller at det har vært en enorm tilstrømming av frivillige de siste dagene.

– Det er fantastisk å se, sier Mjærum.

Les mer: FN ber EU ta i mot 200 000 flyktningar

AKTUELT NÅ