Hopp til innhold

Rike land har kjøpt halvparten av mulige koronavaksiner

13 prosent av verdens befolkning har sikret seg 51 prosent av framtidige koronavaksiner.

Verden over jobbes det med å finne en vaksine mot koronaviruset.

Det jobbes hardt for å utvikle en koronavaksine. Helseminister Bent Høie har sagt at vi tidligst kan ha en godkjent vaksine rundt juletider 2020.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Det jobbes hardt for å utvikle en koronavaksine. Helseminister Bent Høie har sagt at vi tidligst kan ha en godkjent vaksine rundt juletider 2020.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam advarer og mener vaksiner bør være gratis og for alle.

I en ny undersøkelse kommer det fram at 51 prosent av mulige koronavaksiner allerede er kjøpt opp av verdens rikeste land, som utgjør 13 prosent av verdens befolkning.

– Produsentene har ikke mulighet til å produsere nok vaksiner til alle som trenger det. Selv om alle vaksinekandidater godkjennes vil fortsatt to tredeler av verdens befolkning være uten vaksine til minst 2022, skriver Oxfam.

Men det er lite sannsynlig at alle vaksinekandidatene blir godkjent.

Hjelpeorganisasjonen har sett på avtalene mellom vaksineprodusenter og nasjoner om de mest lovende kandidatene for en vaksine mot covid-19, basert på tall fra Airfinity.

Tror dobbelt så mange kan dø

Tidligere denne uken fant en forskergruppe at i en situasjon der rike land kjøper opp vaksiner, kan dobbelt så mange dø av covid-19.

På den ene siden undersøkte forskerne hva som ville skje hvis 50 rike land kjøpte de første 2 milliarder dosene av vaksinen. På den andre siden om vaksiner blir fordelt jevnt.

De fant at 61 prosent av dødsfall kan unngås hvis vaksinen fordeles, og bare 33 prosent hvis rike land kjøper opp vaksiner.

Koronavaksine

Oxfam mener at vaksiner bør være gratis for alle og fordeles jevnt.

Foto: Dado Ruvic / NTB/Scanpix

Oxfam mener at vaksiner bør være gratis for alle og fordeles jevnt.

Foto: Dado Ruvic / NTB/Scanpix

Norge kan få 3 millioner doser

Sverige er i ferd med å lande sju avtaler med legemiddelselskaper som produserer koronavaksine.

Med avtalene som allerede er i boks, kan Norge få rundt 3 millioner vaksinedoser.

– Norge får kjøpe én prosent av hele EUs kvote. Sverige får kjøpe 2 prosent. Sverige administrerer selve videresalget til Norge, men det er hele EU som stiller opp solidarisk med Norge, Island og Sveits, sier Richard Bergström, Sveriges vaksinekoordinator.

I neste års statsbudsjett er det satt av nær 6 milliarder kroner ekstra for å håndterte koronapandemien. Av disse skal 3,8 milliarder gå til vaksinekjøp, melder NTB.

Kan ikke produsere nok

Oxfam mener dette er et tegn på et system der rike land blir favorisert og store deler av menneskene i verden må vente lenge på en vaksine.

En av de mest lovende vaksinene, produsert av Moderna, har solgt avtaler for over 20 milliarder kroner, ifølge organisasjonen.

– Selv om Moderna øker produksjonen har ikke bedriften mulighet til å produsere vaksiner til mer enn 475 millioner mennesker, eller 6 prosent av verdens befolkning, skriver Oxfam.

– Vaksine for folket

Fungerende administrerende direktør i Oxfam, Chema Vera, sier at myndigheter vil forlenge krisen hvis vaksiner blir reservert for de rike.

– Vi trenger en vaksine for folket, ikke en vaksine for å tjene penger, sier Chema Vera.

Torsdag skal helse- og finansministere fra G20-land møtes for å diskutere den globale pandemien. Oxfam oppfordrer landene til spre vaksiner så bredt som mulig og ikke først og fremst til de som kan betale.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger