Hopp til innhold

Så mange koronavaksinedoser kan Norge få

Sverige er i ferd med å lande sju avtaler med legemiddelselskaper som produserer koronavaksine. Med avtalene som allerede er i boks, kan Norge få rundt tre millioner vaksinedoser.

Vaksineutvikling

KAPPLØP: Mange selskaper verden over forsøker å lage en koronavaksine. Dette bildet er fra Novavax labs in Rockville, USA, som er ett av selskapene som forsøker å utvikle en vaksine.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

– Med avtalene vi skriver nå, handler det i snitt om to-tre hundre millioner doser i snitt for EU, sier Richard Bergström til NRK Debatten torsdag kveld.

Han er Sveriges vaksinekoordinator, og forhandler om innkjøp av koronavaksiner på vegne av hele EU. Også Norge, Sveits og Island får ta del i handelen, selv om landa ikke er med i EU.

Norge får kjøpe én prosent av hele EUs kvote. Sverige får kjøpe to prosent. Sverige administrerer selve videresalget til Norge, men det er hele EU som stiller opp solidarisk med Norge, Island og Sveits, utdyper Bergström.

Dersom vaksinene som Sverige allerede har skrevet under en avtale om godkjennes, kan det i snitt bety at Norge får to-tre millioner vaksinedoser.

Ifølge Bergström «har du ganske mange vaksiner» om du får tre millioner doser.

Kan få mange flere vaksiner

– De første vaksinene, om de fungerer og blir godkjent, regner vi med vi kan begynne å vaksinere med neste år. Kanskje allerede fra januar, men i alle fall innen første kvartal. Det er flere vaksiner som kommer samtidig, sier Bergström.

Ifølge Sveriges vaksinekoordinator kommer noen av vaksinene i bare én dose. Noen er ikke klare før i slutten av neste år. Handelen avhenger også av at vaksinene faktisk blir trygge og godkjennes for bruk.

– Akkurat nå har vi skrevet én avtale. Vi kommer til å skrive under ytterligere seks avtaler de kommende ukene. Vi ligger i sluttforhandlinger, sier Richard Bergström.

Dersom Sverige lander alle de sju avtalene, kan det bety at EU får tilgang til mer enn 1,5 milliard doser med koronavaksine i 2021.

– Men det forutsetter at alle fungerer, er sikre, godkjente, og det vet vi ikke, understreker Bergström.

Ifølge vaksinekoordinatoren er det derfor veldig viktig å ikke bare satse på ett kort, men få til intensjonsavtaler med flere selskaper.

Anslår pris på 100-150 kroner

Ifølge vaksinekoordinatoren har legemiddelselskapene de forhandler med ulik strategi. Noen arbeider ideelt, og ønsker kun å ta betalt for kostnadene de har hatt med å lage vaksinen.

– Da ligger prisen under hundre kroner per pasient. Det er interessant. Så er det andre vaksiner som utvikles av mer kommersielle foretak, som ønsker mer betalt, sier Bergström.

Han sier i avtalene der de har lyktes med å forhandle om prisen, regner Bergström med at gjennomsnittsprisen per person som vaksineres kan bli mellom 100 og 150 norske kroner.

– Det er faktisk ingenting om man sammenlikner med hva vi betaler for tester og kostnader i samfunnet ellers.

Hvem får vaksinen først?

Helseminister Bent Høie (H) sier helsemyndighetene nå arbeider med å lage en plan for hvem som skal få vaksinen først når den kommer til Norge.

– Det er naturlig å tro at mennesker som er i risikogruppa og de som arbeider i helsetjenesten kommer til å få vaksinen først, sier Høie.

Han roser Sveriges arbeid med vaksineforhandlingene.

Forskere over hele verden arbeider for å finne en vaksine mot koronaviruset. Det er minst 120 ulike forskningsprosjekter i gang.

I tillegg forskes det på nye og gamle medisiner for å finne en effektiv behandling av covid-19-sykdom.

Over 28 millioner smittetilfeller er så langt bekreftet på verdensbasis, og flere enn 900.000 mennesker er døde.

SISTE NYTT

Siste nytt