NRK Meny
Normal

Regjeringskvartalet åpnes for publikum

Det har kostet 300 millioner kroner og har tatt nesten et år. Nå er arbeidet med å rydde ut av bygningene i regjeringskvartalet over.

Dermed kan en større del av området åpnes for publikum.

– Det har tatt mye tid, og det har kostet mye penger. For eksempel har vi tatt ut hvert eneste papirark fra høyblokka og støvsugd det på begge sider, for å fjerne asbestrester, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

Hun står på toppen av R4, bygningen der hun en gang hadde kontoret sitt. Alt inventaret i bygningen er røsket ut, og bare et skall av betong står igjen.

– Alle byggene er tømt for løse deler. Vi har sikret det vi skal ta vare på, og det andre er kastet, sier Aasrud.

– Veiskille

Hva som skal skje videre med de tomme bygningene er ennå ikke avgjort.

– Nå er vi så godt som ferdig med opprydningen, og har kommet til et veiskille. Enten kan vi rive mer, eller så kan vi gå i gang med å rehabilitere mer, sier kommunikasjonsrådgiver i Statsbygg Pål Weiby.

Skal utredes

Regjeringen regner med å bestemme seg for om bygningene skal beholdes eller rives helt eller delvis i løpet av neste år.

Før den tid skal det gjennomføres en grundig konseptvalgsutredning av området.

Tre konsulentselskap kjemper om oppdraget, og regjeringen bestemmer i løpet av den neste uken hvem som skal få jobben.

Åpnes opp

Området foran høyblokka blir åpnet for ferdsel innen 6. juli. I løpet av august vil det også bli mulig å gå gjennom regjeringskvartalet mellom Akersgata og Youngstorget.

– Det er ikke hyggelig med gjerder og stengsler. Vi vil la folk ta tilbake området og plassen foran høyblokka, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Ti milliarder

Bare opprydningsarbeidet i regjeringskvartalet etter terrorangrepet har kostet 300 millioner kroner.

I tillegg kommer økte utgifter knyttet til sikring, leie av midlertidige kontorlokaler, og eventuelle kostnader ved å bygge nytt eller rehabilitere.

– Et grovt overslag er at de materielle ødeleggelsene i regjeringskvartalet totalt vil koste 10 milliarder kroner, sier Aasrud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger