NRK Meny
Normal

Regjeringen vil selge SAS

I den nye eierskapsmeldingen ber regjeringen om fullmakt til å selge statens aksjer i SAS og andre statseide selskaper. - Giskes eierskapsmelding er puslete, sier Høyres Svein Flåtten.

Næringsminister Triond Giske la fredag frem regjeringens nye eierskapsmelding.

Nærings- og handelsminister Trond Giske la fredag frem regjeringens nye eierskapsmelding. Til høyre på bildet statssekretær Rikke Lind.

Foto: Johan B. Sættem

Statens rolle som aksjonær i flyselskapet SAS går nå mot slutten. Det kommer fram i Næringsdepartementets nye eierskapsmelding, som ble lagt fram fredag. Eierskapsmeldingen den erstatter kom i 2006.

I meldingen heter det at SAS står overfor en rekke utfordringer som regjeringen mener at selskapet "trolig best vil kunne løse med en industriell partner på eiersiden".

- Regjeringen mener at staten i denne situasjonen bør være åpen for å selge aksjene sine til en industriell aktør, skriver Giske i meldingen.

Til NRK sier Giske at han uavhengig av statlig eierskap mener at flytilbudet vil bli bedre i fremtiden, på grunn av økt flytrafikk og sterkere konkurranse.

Regjeringen vil at salget av SAS-aksjer skal skje i dialog med regjeringene i Sverige og Danmark, som i likhet med den norske stat er storeiere i SAS.

- Konsolidering kan tvinge seg frem

Mange flyselskaper har hatt enorme økonomiske utfordringer i kjølvannet av finanskrisen, og det har gjennom en årrekke blitt spekulert i om tyske Lufthansa vil kjøpe opp SAS.

I eierskapsmeldingen skriver regjeringen at den økende konkurransen kan tvinge frem en konsolidering i bransjen.

Svein Flåtten, Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann (H )

- Regjeringens eierskapsmelding er full av selvfølgeligheter, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Regjeringens ønskemål er at aksjene skal selges til en industriell aktør som har et langsiktig investeringsperspektiv, og som tar hensyn til at norske arbeidsplasser og flytilbudet i Norge blir ivaretatt.

- Mange selvfølgeligheter og lite nytt

Høyre mener at det er lite nytt i eierskapsmeldingen som næringsminister Trond Giske presenterte fredag.

- Den oppmerksomhet regjeringen og næringsminister Trond Giske har skapt om den nye eierskapsmeldingen, står heldigvis ikke i forhold til innholdet. Her er det mange selvfølgeligheter og få nyheter, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre.

Flåtten mener regjeringen i for liten grad er opptatt av vilkårene for det private eierskapet her i landet.

Heller ikke Kristelig Folkeparti er imponert over eierskapsmeldingen fra regjeringen. Hos KrF kaller man næringsministeren feig på grunn av det man mener er manglende retningslinjer innen menneskerettigheter og miljø.

- Det er feigt av regjeringen å fortsette sitt passive etiske eierskap, uten klare retningslinjer for å forhindre negative menneskerettslige konsekvenser og miljøkonsekvenser av statseide selskapers virksomhet, sier Rigmor Andersen Eide, næringspolitisk talskvinne i KrF.

Eier hver tredje krone på børsen

Regjeringen vil opprettholde omfanget av statens eierskap på om lag dagens nivå, heter det i meldingen. Ved utgangen av 2010 var selskapene staten eier verdt totalt 600 milliarder norske kroner.

– Staten skal være en aktiv, langsiktig og profesjonell eier. Staten er eier i 52 selskaper med 300.000 ansatte. Bare statens eierskap i de børsnoterte selskapene er på 500 milliarder kroner. Det er et stort ansvar og et viktig bidrag til norsk næringsutvikling, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

Næringsministeren har tidligere åpnet for at Norge kan selge seg ut av SAS.

SAS-eierne, med de tre skandinaviske landene i spissen, har i flere omganger måttet sprøyte inn friske midler for å sikre videre drift.

LES: Flere flyr med SAS
LES: Milliardtap for SAS i 2010


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger