Hopp til innhold

Regjeringen skjerper kampen mot piratkopiering

Næringsminister Monica Mæland (H) skjerper kampen mot piratkopiering, etter at beslaget av falske varer ble doblet fra 2013 til i fjor. Regjeringen mener det er like alvorlig som narkotikaforbrytelser og våpenhandel

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) varsler skjerpet kamp mot piratkopiering.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Regjeringen roper varsku etter en sterk økning i falske produkter som leketøy, elektriske varer og medisiner. Produktene kan i verste fall være helsefarlige, den ulovlige aktiviteten kan være en trussel mot norske arbeidsplasser.

Nylig fant tollere i Larvik i Vestfold flere tusen ulovlige kopier av populære varer, blant dem potensielt farlige leker.

Ulovlige varer

Tollerne undersøkte en last som kom med et skip fra Kina, en 13 meter lang konteiner stappfull av parykker, solbriller, capser og leketøy.

Det tok tollerne to dager å undersøke innholdet i konteineren, og det ble funnet en mengde ulovlige varer.

Varene er ikke merket etter forskriftene, og det betyr at det er snakk om piratkopier.

Regjeringen varsler kamp mot piratkopiene, og denne uken lanseres et nytt nettsted, www.velgekte.no. Det er et samarbeidsprosjekt der Patentstyret, Kulturdepartementet og Tollvesenet er med.

Klipp med tolloverinspektør Per Otto Smithsen

VIDEO: Stort beslag av ulovlige varer.

– Et stort problem

Næringsminister Monica Mæland (H) sier dette:

– Falske varer er et stort problem, både for oss som forbrukere, for næringslivet og samfunnet. For forbrukere fordi varene kan være helseskadelige, for eksempel medisiner og leker, for bedrifter fordi de taper penger og renommé, og for samfunnet fordi slik handel gir tapte arbeidsplasser og finansierer organisert kriminalitet.

På det nye nettstedet er det mulig å finne informasjon om hvordan både forbrukere og næringslivsaktører kan få informasjon om hvordan gå fram for å sikre seg ekte varer. Falske varer som ikke blir stoppet i tollen, havner ofte hos gateselgere.

– Trussel mot helse og sikkerhet

Det europeiske politisamarbeidet Europol har løftet piratkopiering opp på listen over Europas største kriminalitetstrusler, på linje med narkotika, hvitvasking og våpenhandel.

Bakgrunnen for at problemet har kommet opp på listen over prioritere områder er særlig at det har vært en sterk økning i antall beslaglagte varemerkeforfalskede varer som er en trussel mot helse og sikkerhet. Det dreier seg blant annet om mat og drikkevarer, kosmetiske produkter, medisiner, elektriske husholdningsprodukter og leker.

Anklager Netthandelen for piratkopiering

Patentstyret: – Piratkopiering er et økende problem

Ingen bruker den nye «Piratloven»

AKTUELT NÅ