NRK Meny
Normal

Patentstyret: – Piratkopiering er et økende problem

Patentstyret mener det foregår altfor mye piratkopiering. Nylig ble det avslørt at Netthandelen hadde importert over 4000 falske grønnsakkuttere. – Et samfunnsproblem, sier Patentstyret.

Tollbeslag

Partiet med falske grønnsakkuttere som Tollvesenet beslagla og destruerte forrige uke, skulle selges fra selskapet Netthandelen.no.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Piratkopiering er et økende samfunnsproblem, både i verden og i Norge. En av ti containere som kommer til Europa inneholder piratkopierte varer, sier Otto Scharff, avdelingsdirektør i Patentstyret til NRK.

Tollbeslag Netthandelen Brandsdal

Her blir de 4000 falske grønnsakkutterne beslaglagt ved havna i Kristiansand.

Foto: Arkiv / NRK

Tidligere denne uken ble det klart at Netthandelen.no importerte over 4000 falske grønnsakkuttere. Scharff sier denne saken viser hvor lett piratkopier kommer i omløp.

– Det viser hvor viktig det er at store aktører som Netthandelen har gode rutiner for å unngå at de selger piratkopierte varer videre, sier Scharff.

Han presiserer at det er viktig å huske forskjellen på piratkopiering og kopiering.

– Kopiering er lovlig om man lager et tilsvarende produkt. Piratkopiering dreier seg om å lage identiske produkter med lik logo og likt merkenavn.

Leverandøren har ansvaret

– Hvem har ansvaret for å sjekke at en vare er ekte?

– Den du kjøper varen av har ansvaret. På nett er det mange useriøse aktører, så det kan være lurt å sjekke den du handler av nøye, sier Scharff.

Han sier konsekvensene for samfunnet og næringslivet er betydelige når piratkopierte varer kommer i omløp.

– Mange av varene er knyttet til hvitvasking og mafiavirksomhet, i tillegg til at det kan være helsefarlig. Det skjer mange unødvendige dødsfall som følge av piratkopiering, mener Scharff.

Få returer

Det viser seg at grønnsakkutteren også tidligere er solgt fra Netthandelen. Kundene har nå fått tilbud om å returnere varen og få pengene tilbake.

Eier av Netthandelen.no, Einar Brandsdal, har nå gått gjennom kundehenvendelsene, og sier antall returer er overraskende lite.

– Til nå er det svært få som ønsker å få returnert penger for kjøpet. Vi anslår at det er 100 personer, og vi tror ikke tallet vil stige mye, sier Bransdal.

Han har på sin blogg gått ut og beklaget importen av varene.

Partiet med grønnsakskuttere, som tollvesenet beslagla og destruerte før helgen, skulle selges fra Netthandelen.no i Sogndalen. Nå beklager innehaveren av Norges største nettauksjon det som har skjedd.

SE VIDEO: Innehaver i Netthandelen Einar Øgrey Brandsdal har i etterkant beklaget at de importerte over 4000 falske grønnsakkuttere.