Anklager Netthandelen for piratkopiering

To gründerkvinner i Kristiansand mener at Netthandelen selger kopier av deres designbeskyttede toalettvesker. Da kvinnene sa fra, stoppet salget i Norge, men har fortsatt i Danmark.

Ragnhild Naglestad og Anne Kristine Mykjåland

Ragnhild Naglestad og Anne Kristine Mykjåland med de to veskene i butikken sin i Kristiansand. Netthandelens til venstre og Lulu's til høyre.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Kopivarer

Netthandelens toalettmappe til venstre. Lulu's toalettmappe til høyre,

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Politiet bekrefter at de starter etterforskning av saken, og mener Netthandelen kan ha gjort noe straffbart.

– Vi oppdaget at en toalettmappe, som var prikk lik vår, ble solgt på auksjon hos Netthandelen. Vi ble overrasket og kjøpte veska på nettauksjonen, sier Ragnhild Naglestad til NRK.

Hun driver butikken Lulu's i Kristiansand sentrum sammen med Anne Kristine Mykjåland. Her selger de blant annet ett sett med toalettmapper i eget design, som er beskyttet.

De to gründerkvinnene reagerte sterkt da de så at Netthandelen solgte en toalettmappe, som de mener ser nærmest identisk ut.

Stoppet salget i Norge

I løpet av de ti siste årene har Naglestad og Mykjåland bygget opp merkevaren Lulu's. Toalettmappene er deres største salgssuksess, og det skal ha blitt solgt over 200 000 eksemplarer bare i Norge.

– Vi gjorde Netthandelen oppmerksom på dette, og de stoppet umiddelbart å selge toalettvesken i Norge, sier Mykjåland.

Men toalettvesken blir fortsatt solgt på nettstedet Cocopanda i Danmark. Dette firmaet eies av Netthandelens eiere. Lulu's har gjentatte ganger bedt Netthandelen om å stoppe salget også i Danmark, men Netthandelen nekter.

– Lulu's opplever av Netthandelen har fått produsert, importert, solgt og eksportert produktetterligninger av Lulu's vesker. Dette er vesker som er designregistrert og slik sett beskyttet, sier Lulu's advokat, Erik Børresen til NRK.

– Min klient opplever det som direkte ufint at Netthandelen opptrer på denne måten. Det er to lokale produsenter i Kristiansand. At de selger produktetterligninger etter en annen, liten lokal aktør, synes de lite om, sier advokaten.

Shela`s Beauty Bag Powder Pink

Toalettmappen blir fortsatt solgt på nettstedet Cocopanda i Danmark. Nettstedet er eid av Netthandelens eiere.

Foto: cocopanda.de / Skjermdump

– Netthandelen forsøkte å finne en løsning

Netthandelen er anmeldt for brudd på varemerkeloven, designloven og åndverksloven. Politiet bekrefter overfor NRK at de vil starte etterforskning til høsten.

Einar Øgrey Brandsdal

Innehaver Einar Øgrey Brandsdal henviser til Netthandelens advokat Kim Danielsen.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Slik anmeldelsen er fremstilt mener vi det er et straffbart forhold. Vi må gjøre undersøkinger før vi kan si det helt sikkert, sier John Repstad som er leder ved avsnitt for økonomisk kriminalitet i Agder-politiet.

NRK har vært i kontakt med Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal. Han henviser til bedriftens advokat Kim Danielsen. Han mener at Netthandelen ikke har gjort noe galt.

– Netthandelen opplever dette som en strategi for å tvinge Netthandelen til å slutte å selge et produkt som vi mener å ha full rett til å selge, sier Danielsen til NRK.

Advokaten bekrefter at Netthandelen solgte vesken i Norge helt til Lulu's tok kontakt.

– Netthandelen har vært i løpende dialog med Lulu's for å finne en minnelig løsning for begge parter, i og med at Lulu's mente at de var blitt krenket, sier han.

Selger fortsatt i Danmark

Netthandelen og Lulu's kom aldri til enighet i dialogen. Likevel valgte Netthandelen å droppe salget av vesken i Norge. I stedet begynte de å selge vesken i Danmark.

– Det var for å unngå en konflikt som ingen tjener på. Netthandelen valgte å selge produktet via en annen kanal i Danmark, der Lulu's egentlig ikke har noen markedsandel, sier Danielsen.

Netthandelen mener også at det finnes vesker som er tilnærmet like hos andre produsenter.

– Designet på denne toalettvesken er en vanlig måte å designe toalettvesker på. Vi har dokumentert overfor Lulu's at designet deres ikke på noen måte er unikt. Måten å dele inn glidelåser og sømmer på, er det veldig mange andre produsenter som har samme type design. Det blir som en sjøstøvel. Det er begrenset hvor mange måter man kan lage en sjøstøvel på, sier Netthandelens advokat.

Lulus

Lulu's mener at Netthandelens toalettmapper (t.v.) er nærmest identiske med deres egne.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Lov å la seg inspirere

Både NRK og Lulu's har bedt om å få vite hvem som har designet og produsert Netthandelens toalettmappe. Foreløpig har verken NRK eller Lulu's fått ut informasjon om dette.

Advokaten bekrefter overfor NRK at Netthandelen er de som har bestilt toalettmappen.

– Jeg må understreke at det juridisk er fullt mulig å la seg inspirere av andre produkters design. Den store hovedregelen er at det er fullt lovlig, selv om produktene måtte ligne på hverandre, sier han.

Ifølge advokaten er det også vanlig å legge ved bilder av et produkt til en produsent, når de skal lage et nytt produkt. Han understreker at han ikke vet om dette har skjedd i dette tilfellet.

– Det gjelder jakker, sko og alt mulig rart. En legger ved en kopi av et bilde av et annet produkt, som en sier skal la seg inspirere av designet, seier han.

Netthandelen: – Vi har ingenting å skjule

Lulu's advokat reagerer sterkt på dette. Han hevder at Netthandelens toalettveskekolleksjon er nærmest identisk med Lulu's.

Netthandel

Netthandelen holder til i Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

– Det høres ut som en rimelig spesiell forretningsmoral. Veskene er bortimot identiske både i størrelse, utforming, fasong, farge og materialvalg, sier han.

Politiet sier at Netthandelen vil bli kalt inn til avhør.

– De må blant annet forklare seg om og dokumentere hvordan de har kjøpt inn produktet og hvem som har designet dette, sier John Repstad i Agder-politiet.

Netthandelens advokat sier at bedriften vil legge alle kort på bordet.

– Netthandelen har ingenting å skjule. Hele poenget er at Netthandelen er i sin fulle rett til å selge produktet, og vil fortsette å gjøre dette, via de kanaler de gjør nå. Netthandelen vil bidra til å avklare alle faktiske forhold, seier advokat Danielsen.

I mars i år fortalte NRK at Tollvesenet beslagla og destruerte over 4000 grønnsakkuttere som skulle selges fra Netthandelen. Innehaver Einar Øgrey Brandsdal forklarte beslaget med en glipp.

– Her har det skjedd en glipp og vi har gjort en stor feil. Det er både pinlig og flaut. Vi er tatt med buksene nede, sa han.