Hopp til innhold

Regjeringen sier sykehuskøene blir kortere

Bent Høie (H) er stolt over å være første helseminister som kan vise til en sykehuskø på under 65 dager. I Arbeiderpartiet er de imidlertid skeptiske til måten han teller på.

Høie og Micaelsen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier sykehuskøene er blitt historisk korte. Torgeir Micaelsen (Ap) stusser over tallene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Foreløpige tall viser at det i snitt tok 61 dager å få behandling på norske sykehus i 2016.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil presentere disse tallene i sin årlige sykehustale i dag.

– Det er gledelig å se at vi sannsynligvis går ut av 2016 med historisk korte ventetider i sykehusene. Dette er den laveste ventetiden siden man begynte å måle på denne måten, sier Høie til NRK.

Ifølge Helse- og omsorgsdirektoratet var ventetiden 90 dager i 2002. Siden sank den gradvis til 69 dager i 2015 og altså til 61 dager i 2016.

Kritisk til tallene

Regjeringens tall regner imidlertid ikke med hvor lenge pasientene må vente etter at de har hatt sin første konsultasjon på sykehuset. Det gjør at Torgeir Micaelsen (Ap) venter med å slippe jubelen løs.

– Det er positivt at de offisielle ventetidene fortsetter å falle. Problemet er bare at vi ikke har forklart om denne glansede, offisielle versjonen stemmer med realiteten som pasientene og fagfolkene møter i sykehus, sier han til NRK.

– Det gir liten merverdi for oss pasienter at man kommer raskt til behandling hvis man bare blir satt i en ny intern kø, og ikke blir fulgt opp slik man medisinsk burde, sier han.

Vil måle interne køer

Bent Høie sier regjeringen i år vil få oversikt over de interne køene på sykehusene. Likevel er han allerede nå sikker på at køene faktisk har blitt kortere, og ikke bare blitt flyttet.

– Dette er samme måte som vi har målt ventetid til sykehus hele tiden. Tallene er altså historisk lave, sier han.

– Jeg blir provosert av at Arbeiderpartiet ikke kan anerkjenne den fantastiske jobben de ansatte på sykehusene har gjort. De har nådd en målsetting som Ap aldri klarte å nå. Da fortjener de ros, ikke den kritikken og skepsisen Ap nå kommer med, sier helseministeren.

AKTUELT NÅ