Regjeringen kuttet i budsjettet tross flyktningkrisen

I slutten av august satt regjeringen ned anslagene for antall asylsøkere til Norge. – Vi kunne ikke endre budsjettet i siste liten, sier statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr.

erna solberg, siv jensen

SISTE FINPUSS: Erna Solberg og Siv Jensen før den siste budsjettkonferansen i slutten av august.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Da anslagene ble satt ned fikk det videre konsekvenser i statsbudsjettet som ble lagt fram. Utlendingsdirektoratets (UDI) budsjett ble kuttet med 0,3 prosent, eller 2,8 prosent justert for anslått prisvekst. Det skriver Aftenposten.

Politiets Utlendingsenhet (PU) varslet at det kom 500 asylsøkere i uken og frivillige hadde startet jobben med å samle inn mat og klær. Likevel ble forventede ankomster til Norge nedjustert med 1.000 personer til 11.000.

– Kan ikke snu alt opp ned

Jøran Kallmyr i Justisdepartementet

- SÅ AT DET KOM FLERE: Jøran Kallmyr forklarer hvorfor regjeringen nedjusterte tallene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mens regjeringen gjorde siste finpuss på statsbudsjettet var det flere dramatiske ulykker i Middelhavet, der flere flyktninger mistet livet. UDI sine tall for august viste at antall asylsøkere til Norge hadde doblet seg fra samme måned året før.

– Budsjettarbeidet starter på begynnelsen av året. Det er tunge prosesser for at Stortinget skal få riktig informasjon. Vi kunne ikke lage et budsjett på tall fra de siste ukene og snu alt opp ned. Det er nok bare Aftenposten som har misforstått litt, sier Jøran Kallmyr i Politisk kvarter på NRK.

– Vi så i slutten av august at det ville komme mange flere og varslet en tilleggsproposisjon for å fange opp endringene. Det måtte vi uansett gjort fordi tallene for september og oktober er enda høyere.

Jøran Kallmyr forklarer hvorfor regjeringen har budsjettert med færre asylsøkere i år enn i fjor.

OM FLYKTNINGER: Jøran Kallmyr i Politisk kvarter. Programleder er Håvard Grønli.

– Burde bedt om en oppdatering

– Er det mening i å kutte i bevilgningene til UDI i en sånn situasjon?

– Man er nødt til på det tidspunktet å fremme tallene som er kvalitetssikret. De tallene som var kvalitetssikret på det tidspunktet var et anslag på 11.000, svarer Kallmyr.

Senere har anslaget for ankomster til Norge jevnlig blitt oppjustert, I september ble anslagene oppjustert til mellom 16- 20.000 asylsøkere til Norge. I dag ligger anslagene på rundt 25.000 asylsøkere.

– Det er spesielt at regjeringen diskuterte et budsjett i august og la det frem i oktober, samtidig som de visste at tallene var utdaterte og ikke kunne stemme. De burde bedt om en oppdatering av prognosene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, til Aftenposten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger