Hopp til innhold

Erna Solberg rødmerker fem nye land: – Vi står ved et vippepunkt

Statsminister Erna Solberg ber innstendig om at alle må overholde smittevernseglene for å ikke måtte stenge ned mer. Nå blir fem nye land røde, og alle reiser frarådes.

HASTEINNKALLING: Erna Solberg har fremskyndet fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen og reiseråd til i dag.

– De siste ukene har smitten økt igjen. Alle må gjenfinne dugnadsånden i tiden vi er inni nå. Nå står vi ved et vippepunkt, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren presiserer at de hadde kalkulert for en mulig smitteoppblomstring når man gradvis åpnet Norge før sommeren. Derfor er det avgjørende å følge smittevernseglene, presiserer Solberg.

Fem nye røde land – fraråder alle reiser

– Rundt oss i Europa ser vi den samme bekymringen, derfor bestemte vi oss i går for at ytterligere fem land blir røde, sier Solberg.

Det gjelder Island, Kypros, Malta, Nederland og Polen. Reiserådet endres også for Færøyene og noen regioner i Sverige og Danmark. Rådet innføres ved midnatt, natt til lørdag 15. august.

De seks regionene i Sverige som blir omfattet av reiserådet er Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna.

Alle har passert smittetilfeller på 20 pr. 100.000 innbyggere de to siste ukene. Det samme gjelder Region Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midt-Jylland i Danmark.

Solberg forteller at de ikke lenger operere med grønne og røde land, men gule og røde land.

– Slik situasjonen er nå fraråder vi alle utenlandsreiser, og forlenger UDs globale reiseråd frem til 1. oktober. Akkurat nå er det best å holde seg hjemme i Norge. Ingen land er grønne.

Du trenger imidlertid ikke å være i karantene etter hjemreise fra de gule landene.

– Hvorfor ikke bare si at alle land er røde og ikke åpne for noen reiser?

– Vi er blant de strengeste i Europa. Det er kanskje bare Finland som er strengere enn oss. Vi var det siste landet i Europa som begynte å åpne grensene mer generelt, svarer Solberg.

Statsminister Erna Solberg (nr.2 fra h) og helse- og omsorgsminister Bent Høie har pressekonferanse om nye reiseråd og åpning av fleire land og aktiviteter i forbindelse med korona-krisa. Helsedirektør Bjørn Guldvog tv. og Line Vold th. fra Folkehelseinstituttet er og til stede.

HASTEINNKALLING: Erna Solberg har fremskyndet fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen og reiseråd til i dag. Statsministeren, helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i FHI Line Vold stiller.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høie: – Svenskehandel er i strid med regjeringens råd

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at de imidlertid ikke vil stenge grensene, men heller styrke kontrollen for dem som kommer inn i Norge.

– Vi etablerer testsentre på utvalgte flyplasser, trafikkstasjoner og kaier i Norge. Alt vil være basert på frivillighet, men vi håper alle vil benytte seg av dette tilbudet. Vi tenker det i første omgang vil være behov for 14 slike kontrollstasjoner, sier Høie.

Han presiserer at svenskehandel er i strid med regjeringens nye råd.

– Risikoen for å bli smittet i køen på Systembolaget er ikke verdt prisen. Du risikerer å bli smittet, og smitte andre, sier Høie.

Høie legger til at det også var helt avgjørende for næringslivet og arbeidsplasser å åpne opp igjen før sommeren.

– Synes dere gjenåpningen har vært vellykket?

– Det er litt for tidlig å si, vi er ikke ferdig med august ennå. Men det som har skjedd som er annerledes enn vi hadde trodd, er at smittesnuingen har skjedd raskere enn det noen av oss forutså, men det er derfor vi nå raskt lukker igjen også.

Helseministeren presiserer at karanteneplikten for nærkontakter blir gjeninnført fra i dag av. Karanteneplikten vil dermed igjen gjelde alle som har hatt nærkontakt med en smittet person – og ikke bare hustandsmedlemmer.

Økt smitte sist uke: – Grunn til årvåkenhet

– Det ene er at vi klarer oss med lokale utbrudd, som vi løpende klarer å ta ned gjennom tiltak og smittesporing. Det neste er hvis vi ikke klarer å holde det lokalt, men får et nytt nasjonalt utbrudd. Det tredje, som vi må ha planer for, er hvis den globale situasjonen forverres betraktelig. Situasjonen i verden påvirker også situasjonen i Norge, sier er helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han presiserer at det per nå holder med en testkapasitet på 1,5 prosent av befolkningen i kommunen, men at alle må være forberedt på øke til 5 prosent.

357 nye personer ble meldt smittet med koronavirus sist uke. Det er en økning på 158 personer sammenlignet med uka før, ifølge Line Vold ved Folkehelseinstiuttet

– Det var en økning i antall meldte smittede siste uke i 8 fylker (Viken, Oslo, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Nordland, Agder, Møre og Romsdal og Innlandet), mens tre fylker (Rogaland, Vestland og Troms og Finnmark) meldte færre tilfeller enn uka før, forteller Vold.

Hun peker på flere forhold som har ført til økt smitte: MS Roald Amundsen, smitte fra utlandet og smitte blant unge mennesker som har vært på fest.

– Seks kommuner hadde mer enn ti smittede forrige uke, sier Vold.

Avdelingsdirektøren understreker at vi fortsatt er i en helt annen situasjon enn da pandemien startet i mars.

– Helsevesenet og kommunene er langt bedre forberedt nå. Det er mulig å stoppe utviklingen nå, sier Vold.

Hardt ut mot fester

Regjeringen har vanligvis oppdatert reiserådene på fredager. Dagens pressekonferansen kommer etter dager med stigende smittetall flere steder i landet. I flere byer har smittevernreglene ikke blitt overholdt på fester og i parker.

Tirsdag gikk helseministeren hardt ut mot unge etter at fester har bidratt til økende smitte.

– Oslo ville blitt merket rødt dersom det var utenlands, vil det bli aktuelt med lokale karanteneregler?

– Det vil være opp til andre regioner og deres selvstendige vurdering, slik vi gjør med utlandet nå. Det er et tiltak å stenge ned områder og innføre portforbud i regjeringens tiltaksplan, men det er knyttet til en annen smittesituasjon enn det er nå, sier Høie.

AKTUELT NÅ