Hopp til innhold

Regjeringa: – Dropp uforsvarlig festing og risikabel oppførsel

Myndighetene ser alvorlig på stigende koronasmitte blant unge i Norge. De maner til å vise samfunnsansvar for å unngå at samfunnet må stenge på nytt.

– Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er veldig alvorlig. Sommer, sol og smittetall av det beskjedne slaget har fått mange til å glemme smitteråd- og regler, sa helseminister Bent Høie (H)

– Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er veldig alvorlig. Sommer, sol og smittetall av det beskjedne slaget har fått mange til å glemme smitteråd- og regler, sa helseminister Bent Høie (H)

– Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er veldig alvorlig. Sommer, sol og smittetall av det beskjedne slaget har fått mange til å glemme smitteråd- og regler, sa helseminister Bent Høie (H), da han åpnet pressekonferansen tirsdag.

Ifølge helseministeren ser det ut som unge i 20-åra har glemt rådene og reglene litt mer og oftere enn andre.

– Stadig flere i denne aldersgruppa blir smittet på fester med altfor lite avstand og altfor mange folk.

Hjemmefester, lokale smitteutbrudd etter utenlandsferier og Hurtigruta har alle bidratt til mer smitte i Norge enn siden april. Sist uke var det rapportert om 350 nye smittede, og kurven går stadig oppover.

– Vi kan miste det vi vant

– Dette fører til sinne og fortvilelse. Mange ofret mye. Nå frykter de at fellesskapet som vi savnet så sårt skal gå tapt på fuktige fester, og at vi skal miste det vi vant. Det har vi grunn til å frykte alle sammen, advarte Høie.

Han minnet om at koronaviruset sprer seg raskt, og at en eneste person kan spre smitte til mange:

– Hvis du dropper håndvasken og sprer smitte, kan det føre til at mennesker du bryr deg om, inkludert folk på din egen alder, blir alvorlig syke og kan slite med helsa i lang tid etterpå.

Denne uka åpnet studiestedene, og neste uke åpner skolene for fullt. Regjeringa understreker at de ikke ønsker å stenge samfunnet igjen.

– Dropp uforsvarlig festing og risikabel oppførsel. Det rammer ikke bare deg selv og de du er glad i, påpekte Henrik Asheim, som er forsknings- og høyere utdanningsminister.

– Fest og nach er sikkert kjempemoro, men ikke om flere blir syke, mister jobben eller om vi må stenge ned samfunnet igjen, poengterte Asheim.

Ifølge kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby ønsker regjeringa at kommunene så langt som mulig skal holde skoler og barnehager åpne.

– Alle vil vende tilbake til den vanlige hverdagen igjen. Mange er nok ganske lei av korona, men vi må fortsette med det vi vet virker, for å beholde kontrollen, sa Melby.

Hun håper på en mest mulig normal skolestart, men fortsatt med hygienetiltak og uten håndhilsning mellom rektor og elever.

Koronatesting av ansatte på Ullevål sykehus

LETTERE: Fra og med i morgen kan alle som tror de kan være smittet med korona bli testet uten henvisning eller vurdering fra lege.

Foto: Ole Berg-Rusten

Smittetallet stiger

– Smittesituasjonen i Norge er fortsatt lav, men stigende. Det siste døgnet har vi fått meldt om 47 tilfeller. Vi er på samme nivå som i begynnelsen av april, opplyser Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Hun sier smitten stammer fra utlandet og sosiale sammenkomster.

– Vi ser særlig en stigning i smittetallene blant unge voksne. Vi ser flere utbrudd som har sammenheng med hverandre, og smittesporingsarbeidet er krevende. Vi er bekymret for festing blant unge.

Vold minnet om at unge som er smittet kan smitte andre som er utsatt uten å vite om det, fordi mange har milde symptomer.

Tirsdag skjerpet Oslo kommune smitteverntiltakene etter smitteoppblomstringa.

Fra og med onsdag 12. august vil det være mulig å teste seg uten å få henvisning fra lege eller gjennom koronatelefon. Nå skal testing tilbys alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19.

AKTUELT NÅ