Hopp til innhold

Regjeringen dropper Datalagringsdirektivet

Regjeringen har bestemt seg for å droppe Datalagringsdirektivet slik det er nå, og starter lovarbeidet på nytt.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier de begynner med blanke ark for å få på plass en lov om datalagring.

Foto: Torunn Grymer / NRK

EU-domstolen vedtok tidligere denne uka at direktivet strider med folks personvern.

Etter planen skulle direktivet innlemmes i norsk lov, men nå dropper Regjeringen planene, forteller samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Regjeringen tar domstolsvedtaket i EU til følge og legger arbeidet med datalagringsdirektivet på is. Vi sender brev til Stortinget om det i dag, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg bekrefter dette overfor avisen, men sier Regjeringen vil utarbeide et nytt forslag til datalagringslov som de senere vil legge fram for Stortinget.

Omstridt

Direktivet ble vedtatt innlemmet i norsk lov da de rødgrønne fortsatt satt med makten. To av regjeringspartiene tok dissens, men direktivet ble vedtatt med stemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, Madrid og London. Avtalen mellom Høyre og Ap pålegger teleselskaper lagring av såkalte trafikkdata i seks måneder.

Statsminister Solberg slo allerede i Stortingets spørretime onsdag fast at direktivet nå ikke lenger eksisterer og derfor ikke kan iverksettes.

I ettermiddag ble det klart at også Arbeiderpartiet snur i saken og støtter Regjeringens plan om å skrote direktivet.

– Jeg er helt enig med regjeringen i at arbeidet med å innføre datalagrinsdirektivet må legges vekk, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

– Samtidig er det behov for nasjonale reguleringer av hvordan trafikkdata skal håndteres, oppbevares, når de skal slettes, hvem som skal ha tilgang til disse dataene og når de skal få tilgang, sier Tajik som leder justiskomiteen på Stortinget.

– En seier for personvernet

Motstanderne av direktivet på Stortinget framsatte tidligere denne uken et fellesforslag om å droppe innføringen.

Stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) skriver i en pressemelding at han ser på Regjeringens avgjørelse som en seier for personvernet.

– Når regjeringen nå utarbeider et nytt forslag til datalagringslov, setter vi vår lit til at regjeringen og Fremskrittspartiet utarbeider en lov som ivaretar enkeltmenneskets integritet og faktisk tar kriminelle - ikke bare overvåker alle, sier Raja.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger