Hopp til innhold

Rapport: Søramerikansk tomatmøll kan skade tomatnæringen

Det bør settes i gang tiltak mot tomatmøllen som nylig ble oppdaget i Norge, fordi den kan skade tomatnæringen, viser en ny rapport.

Tomat som har blitt angrepet av tomatmøll

Disse tomatene har blitt angrepet av tomatmøll. Bildet er fra en tomatfarm i Hellas i 2010.

Foto: Costas Metaxakis / AFP

Tomatmøllen vil trolig påføre norsk tomatnæring stor skade dersom det ikke settes inn målrettede tiltak mot spredning, ifølge rapporten som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har utarbeidet for Mattilsynet, melder NTB.

Ifølge rapporten er sannsynligheten stor for at avlinger kan gå tapt, og at bruken av kjemiske og biologiske plantevernmidler vil øke, dersom det ikke settes i gang tiltak.

Tomatmøllen som stadig blir mer utbredt i Europa, ble for første gang påvist i Norge i april, i et gartneri på Jæren. Da uttale Brita Tippe fagrådgiver på plantehelse i Mattilsynet seg til NRK.

– Den har spredd seg veldig fort fra Sør-Amerika til Europa, fortalte Toppe.

I etterkant er den også påvist hos tre andre tomatprodusenter i Rogaland.

Kan føre til store avlingstap

Tomatmøllen, eller Tuta absolutta som navnet er på latin, kan legge opp til 260 egg i levetiden sin. Larvene angriper blader og stengler, og levende larver kan finnes på tomater.

En tomatmøll-larve

En tomatmøllen kan legge opp til 260 egg, på bildet ser du en tomatmøll-larve.

Foto: Costas Metaxakis / AFP

Fra enkelte land er det rapportert om avlingstap på mellom 50 og 100 prosent, ifølge VKM.

Møllen innebærer ingen helsefare for mennesker, men er lite delikate for forbrukeren. Mattilsynet vet foreløpig ikke hvordan møllen har kommet til gartneriet i Rogaland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger