Hopp til innhold

Ramin-Osmundsen går av

Barne-  og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen  går av.

Manuela Ramin-Osmundsen
Foto: NRK

Årsaken er en samtale som Manuela Ramin-Osmundsen har hatt med en felles bekjent både av henne og  Ida Hjort Kraby. Den fant sted dagen før det nyansatte barneombudet meldte sin interesse for stillingen på nytt

I samtalen mellom generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel og Ramin-Osmundsen skal statsråden  ha gitt uttrykk for at Ida Hjort Kraby var en sterk kandidat til stillingen som barneombud.

Samtalen førte til at Kraby likevel ikke trakk søknaden sin. Dette mener statsministeren at han burde ha fått vite om.

Ryel bekrefter

Han sier at Ryel har bekreftet overfor ham at hun etter samtalen med Osmundsen tok kontakt med Kraby.

Like etter meldte Kraby fra til Barne- og likestillingsdepartementet om at hun likevel ønsket å stille som søker til stillingen som barneombud.

Stoltenberg orienterer om samtalen med Ramin-Osmundsen

- Jeg mener det er alvorlig at jeg ikke ha fått all informasjon fra Manuela Ramin-Osmundsen, sier statsministeren. - I lys av dette, er det en klok beslutning Manuela Ramin-Osmundsen har tatt, sa statsminister Jens Stoltenberg.

- Relevant informasjon

- Hadde jeg fått kjennskap til hele saken, så kunne jeg vært med å avgjøre hvilken informasjon det er relevant å gi videre til det norske folk, sa Stoltenberg.

Under samtalen med Ramin Osmundsen før pressekonferansen i ettermiddag, sier statsministeren at han understreket alvoret i å tilbakeholde informasjon.

Sjokkert Siv Jensen

- Ramin-Osmundsen har lurt folket, Stortinget og statsministeren. Jeg er sjokkert over at hun ikke har kommet med denne informasjonen tidligere, Jensen.

Hun sier også at statsminister Jens Stoltenberg er svekket som statsminister etter denne saken.

-Han har latt seg lure, og det gir inntrykk av at han ikke har full kontroll, sier Frp-formannen.

- Bare bekjente

Ramin-Osmundsen har  tidligere sagt at hun og det nye barneombudet bare er bekjente, og hun har avvist at det på noe tidspunkt har vært snakk om et nært vennskap.

Justisdepartementets lovavdeling har også slått fast at Manuela Ramin- Osmundsen ikke var inhabil i ansettelsessaken.

Barneombud Reidar Hjermann er det første ombudet som ikke har fått fornyet åremålet etter fire år som barneombud.

Hjort Kraby trekker seg

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen går formelt av i statsråd i morgen. Det nyansatte barneombudet Ida Hjort Kraby trekker seg også.

Les pressemeldingen fra Kraby

Lyspunkt

AKTUELT NÅ