Hopp til innhold

Rakk ikke å legge på sikringsmatter

Eksplosjonen på Geilo ble ekstra kraftig fordi entreprenøren ikke hadde rukket å legge sikringsmatter over sprengstoffet, bekrefter Statens vegvesen.

Politiet sperret riksvei 7 i begge retninger.

Tre personer omkom i sprengningsulykken på riksvei 7 på Geilo onsdag ettermiddag. Eksplosjonen kom for tidlig og sikringsmattene var ennå ikke på plass, opplyser Statens vegvesen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Øyevitner fortalte i går til NRK at sprengstoffet på ulykkesstedet lå i borehull som ikke var dekket til.

I dag bekrefter Statens Vegvesen at sikringsmattene ikke var på plass.

– De skal ha plassert sprengstoff i hullene som var blitt boret ned i fjellet. Jeg kjenner ikke til om de var helt ferdig med denne operasjonen da eksplosjonen skjedde, sier avdelingsdirektør Hans Jan Håkonsen i veiavdeling Buskerud i Statens vegvesen til Aftenposten.

De store sikringsmattene skal blant annet hindre steinsprut fra fjellet som skulle sprenges.

Entreprenøren skal ha vært midt i arbeidet med å forberede en sprengning da eksplosjonen skjedde, derfor var ikke sikringsmattene på plass, skriver avisa.

– Vi skal til bunns i dette

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen ved politisperringen på riksvei 7 onsdag kveld.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det er fremdeles uklart hva som forårsaket ulykken på riksvei 7 i Geilo onsdag. Vegdirektøren ønsker ikke å spekulere i mulige årsaker.

– Nå må vi konsentrere oss om å ta vare på dem som har det fryktelig vondt og vi må bistå kommunen, politiet og andre, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen til NRK.

– Jeg er helt sikker på at vi får en grundig etterforskning der politiet har hovedansvaret, Arbeidstilsynet deltar aktivt og vi bistår så godt vi kan. Vi skal til bunns i dette, vi skal finne årsaken. Da er det viktig å ikke begynne med spekulasjonene, legger han til.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Fortsatt sprengstoff i området

Politiet har hatt vakthold på ulykkesstedet på Geilo gjennom natten.

Det ligger fortsatt eksplosiver i ulykkesområdet, der tre personer omkom onsdag ettermiddag.

To menn som ble lettere skadet har vært til undersøkelse på kirurgisk avdeling ved Ringerike sykehus, opplyser sykehuset. De er nå skrevet ut.

Ifølge politiet skal det utdetonerte sprengstoffet sprenges på et egnet sted i nærheten. Når dette skal skje, vil bli gjort kjent på forhånd.

– Det har skjedd noe spesielt

Statens vegvesen er byggherre for prosjektet knyttet til jernbaneundergangen på Riksvei 7 ved Trøo like øst for Geilo sentrum.

Arbeidet med å bygge en ny jernbaneundergang som skal kunne ta høyere kjøretøy enn den gamle, gikk mot slutten, og det var ikke mye sprengningsarbeid som gjensto.

Avdelingsdirektør Håkonsen opplyser at sprengstoffet skulle antennes med elektronisk utstyr mens operatøren sto på god avstand.

– Det er helt klart at det har skjedd noe spesielt. Vi må finne ut hva som har skjedd og hvorfor, sier Håkonsen.

Det gjenstår fortsatt mye oppryddingsarbeid etter sprengningsulykken på Geilo i går, ifølge vegdirektøren.

Målet er å åpne både riksvei 7 og Bergensbanen så snart området er klarert. Politiet kommer med informasjon om når strekningen kan åpne klokken 12, opplyser Jernbaneverket.

Inntil videre må bilister velge andre ruter enn riksvei 7 for å komme seg østover og vestover. Fv 40 er åpen til og fra Geilo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ