PST: - Mulla Krekar skal ha drapstruet flere

Mulla Krekar er nå til avhør om truslene mot Erna Solberg. Men siktelsen mot ham kan bli utvidet til å gjelde flere drapstrusler.

Video Krekar kommer

Mulla Krekar møtte i Oslo Tingsrett i formiddag sammen med advokat Brynjar Melling

Tirsdag morgen kom mulla Krekar til Oslo Tingrett i følge med advokat Brynjar Meling. Han er kalt inn til rettslig avhør med PST etter at han i sommer uttrykte trusler mot Erna Solberg. PST mener at Krekar også skal ha truet flere andre på livet.

En taus Krekar forsvant forbi NRKs fremmøtte team og inn i rettssalen. Avhøret foregår bak lukkede dører.

Krekar nektet å møte PST til ordinært avhør, og forlangte rettslig avhør i saken.

Siktelsen kan bli utvidet

- Vi er spent på hva mullaen har å si om anmeldelsen. I tillegg til trusselen mot Erna Solberg har vi også flere forhold som vi vil konfrontere ham med, sier politiadvokat Thomas Blom hos PST til NRK.

Siktelsen mot Krekar kan bli utvidet til å gjelde trulser mot flere norske borgere. Etter det NRK kjenner til, mener PST at Krekar har kommet med drapstrusler mot flere nordmenn på internett. Han skal blant annet truet noen på livet etter at de på nettet har skrevet om brenning av Koranen.

- Mullaen er villig til å forklare seg, men erkjenner ikke straffskyld når det gjelder å ha framsatt trusler. Han mener han har formidlet Koranens budskap, noe han er i sine fulle rett til, sier Meling.

Les også: Krekar kommer med nye trusler

Pressekonferanse

I juni i år holdt Krekar en pressekonferanse for utenlandske medier i Norge, hvor norske journalister ikke var ønsket. Mulla Krekar truet med at hvis han blir drept etter å blitt tvangssendt ut fra Norge, vil personen som står ansvarlig for utsendelsen også dø. Krekar kom med utfall mot flere, men det var truslene mot Erna Solberg som vakte sterkest reaksjoner.

Les også: Se Krekar true Erna Solberg

Han sa blant annet:

– Erna Solberg sier mulla Krekar skal ut av Norge og kastes i døden. Da må hun betale en høy pris. Hvem som tar livet av henne , vet ikke jeg. Det kan være Ansar Al islam, Al-Qaida, barna mine eller slektninger. Men hun skal uansett betale prisen.

Brynjar Meling og mulla Krekar

Mulla Krekar møtte i Oslo Tingrett i formiddag sammen med sin advokat Brynjar Meling

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Mulla Krekar er kurder fra Nord-Irak og kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han ble utvist fra Norge i 2003, men bor fortsatt i Oslo.

Krekars tre fiender


– Jeg har tre fiender: Høyresiden hos de norske styresmaktene, norsk etterretning og norsk media, sa Krekar.

Under pressekonferansen fortalte Krekar også at han styrer selvmordsaksjonister i Irak via telefon hjemme i Oslo.

– Jeg har mange som ser opp til meg, hører på meg, og som følger mine fotspor. De spør meg: – Skal jeg sprenge meg selv i Irak? Jeg sier: – Ja, gjør det mot amerikanere! Og de gjør det, sa Krekar.

Les også: Skuddene mot Krekar blir henlagt

Det er satt av to dager til avhøret som kan føre til en tiltale mot Krekar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger