Hopp til innhold

Janne Kristiansen går av som PST-sjef

Janne Kristiansen går av som PST-sjef på grunn av mulig brudd på taushetsplikten, opplyser Justisdepartementet. Onsdag røpte hun at norsk etteretningstjeneste opererer i Pakistan.

Video Kristiansen om at norsk E-tjeneste er i Pakistan

NETT-TV: Her røper Janne Kristiansen at Norge har folk fra E-tjenesten i Pakistan.

PST-sjef Janne Kristiansen har informert justisministeren om at hun fratrer sin stilling. Bakgrunnen er at det er konstatert mulig taushetsbrudd gjennom offentliggjøring av gradert informasjon, skriver justisdepartementet i en pressemelding.

Røpet at E-tjenesten er i Pakistan

Roger Berg

Nestleder ved PST, Roger Berg, vil fungere som PST-sjef inntil videre.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

På onsdagens åpne høring i Stortinget om 22. juli gikk Kristiansen langt i å røpe at norsk militær etterretningstjeneste opererer i Pakistan. Det kan ha vært ordene som felte henne.

– Vi har samarbeid med 60 lands sikkerhets og etteretningsjenester i PST. Når det gjelder samarbeid med Pakistan, er det ikke et land vi har offisielt samarbeid med. Men vi har via e-tjenesten, de som er utenlandstjenesten har godt og nært samarbeid, eller det må de svare på selv. De har representasjon i disse landene du tenker på, og vi har et nært samarbeid med E-tjenesten, svarer Janne Kristiansen på spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry om hva slags kontakt PST har med Pakistan om utveksling av informasjon.

– E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via e-tjenesten på dette landet, fortsatte Janne Kristiansen.

Senere spør Chaudry mer om Norges aktiviteter i Pakistan.

– Med Pakistan er det ikke bare E-tjenesten som vi har, vi har også en poltisambandsmann i Islamabad som vi også har kontakt med, svarer Kristiansen.

Janne Kristiansen og Grete Faremo

Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo (Ap) på onsdagens stortingshøring i regi av 22. juli-komiteen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fratrer øyeblikkelig

Justisminister Grete Faremo har tatt Kristiansens ønsker til etterretning og akseptert hennes fratredelse. Kristiansen fratrer med øyeblikkelig virkning. Nestleder ved PST, Roger Berg, vil fungere som PST-sjef inntil videre.

– Jeg vil understreke at det ikke er konstatert lovbrudd, men at det dreier seg om et mulig taushetsbrudd. Jeg har likevel valgt å imøtekomme Kristiansens ønske om fratredelse, sier justisminister Grete Faremo i pressemeldingen.

Grete Faremo vil ikke kommentere noe mer i natt, sier justisdepartementet til NRK. Heller ingen andre i politisk ledelse i Justisdepartementet vil kommentere Kristiansens avgang natt til torsdag.

22. juli-komiteen overrasket

Det var under PST-sjefens redegjørelse i forbindelse med høringen i Stortingets særskilte komité for 22. juli, at Kristiansen formulerte seg på en slik måte at det kan oppfattes som et mulig taushetsbrudd.

Nestleder Bøhler (Ap) i Stortingets 22. juli-kommisjon sier han er overrasket over at Janne Kristiansen trekker seg nå.

– Hun gjorde en grei opptreden i høringen i dag, så det er overraskende at hun nå trekker seg på grunn av noe som kom frem i høringen. Hun gjorde en ordentlig jobb ellers i høringen. sier Jan Bøhler, som også er nestleder i Stortingets justiskomite.

– Jeg tror ingen i komiteen hadde sett for seg at hun skulle gå av nå, sier Bøhler.

LES: Flere reaksjoner på Janne Kristiansens øyeblikkelige avgang

Det siste halvåret har vært turbulent for Janne Kristiansen med mye kritikk rettet mot seg og PST i etterkant av 22. juli. Men senest tirsdag denne uka, da PST la frem til årlige trusselvurdering, gjentok justisminister Grete Faremo at Kristiansen hadde tillit som PST-sjef.

Akhtar Chaudhry

Det er trolig spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry som førte til Janne Kristiansens avgang som PST-sjef.

AKTUELT NÅ