Hopp til innhold

– Overraskende for komiteen

– Jeg tror ingen i komiteen hadde sett for seg at hun skulle gå etter det vi hørte på den åpne høringen onsdag, sier nestleder i Stortingets 22. juli-komite Jan Bøhler (Ap).

Jan Bøhler (Ap)

Jan Bøhler (Ap) trodde ikke Kristiansen ville trekke seg på grunn av noe som kom frem i den åpne 22. juli-høringen på Stortinget onsdag.

Foto: NRK

– Hun gjorde en grei opptreden i høringen i dag, så det er overraskende at hun nå trekker seg på grunn av noe som kom frem i høringen. Hun gjorde en ordentlig jobb ellers i høringen., sier Jan Bøhler (Ap), nestleder i Stortingets justiskomite og i Stortingets 22. juli-komite, til NRK.

Turbulent høst

– Hun har vært i noen vanskelige situasjoner i høst, men ting hadde stabilisert seg. Jeg tror ingen i komiteen hadde sett for seg at hun skulle gå av nå, sier Bøhler.

Han vil ikke si noe om hvor alvorlig det er at hun røpte etterretningshemmeligheter om norsk tilstedeværelse i Pakistan.

– PST og justisdepartementet må vurdere hvor alvorlig det hun røpte er, sier Bøhler.

Det siste halvåret har vært turbulent for Kristiansen og PST med mye kritikk i kjølvannet av 22. juli. Men senest tirsdag denne uka, i forbindelse med framleggelsen av PSTs årlige trusselvurdering, gjentok justisminister Grete Faremo at hun hadde tillit til PST-sjefen.

– Det 22. juli viste oss, er at det er vanskelig å gardere seg mot alt. Det er spørsmål om vi har tilstrekkelig god lovgivning, om vi har gode nok regler mot soloterrorisme, sa Faremo til NTB.

I desember måtte Kristiansen beklage at hun hadde feilinformert i uttalelser om terrorangrepet. Dette gjaldt spesielt navnelister som PST hadde mottatt før 22. juli hvor Anders Behring Breiviks navn figurerte i forbindelse med kjøp av kjemikalier i utlandet.

– Mitt budskap er at jeg beklager som PST-sjef, jeg tar ansvar som PST-sjef, og jeg fortsetter som sjef i PST, sa Kristiansen den gang.

– Alvorlig sak

Høyres André Octay Dahl er nestleder i justiskomiteen på Stortinget. Han sier det er alvorlig når en PST-sjef bryter taushetsplikten.

– Det er en alvorlig sak dersom Kristiansen har brutt taushetsplikten i en åpen høring og man attpåtil er PST-sjef. Men jeg tror det er nødvendig at hun trekker seg for at befolkningen og politikere skal gjenvinne den tilliten som Janne Kristiansen har bidratt til å undergrave gjennom noen måneder nå, sier André Octay Dahl til NRK.

Han sier den neste PST-sjefen må kunne håndtere media på en bedre måte enn forgjengeren, og må kunne gjenreise tilliten til sikkerhetstjenesten.

– Departementet må i forhold til PST være sikre på at man utnevner en sjef som er i stand til å håndtere media og som er i stand gjenreise tilliten til PST. Og ikke minst må departementet ha en langt mer aktiv holdning til de bekymringsmeldingene som kommer fra PST i forhold til de ressursene de har og de oppgavene de har, sier Dahl.

– Det var bare et spørsmål om tid

Høyrepolitikeren legger til at Kristiansen har hengt i en tynn tråd som PST-sjef i lang tid, og at hun i natt avsatte seg selv, antakelig like før 22. juli-kommisjonen likevel ville gjort det.

– Det var bare et tidsspørsmål når hun måtte gå av, sier Dahl.

Frp-leder Siv Jensen er heller ikke overrasket over at PST-sjefen trekker seg nå, og konstaterer ar tilliten til Kristiansen har vært svekket den senere tid.

– Det er egentlig ikke overraskende at Janne Kristiansen trekker seg. Hun har hatt svekket tillit lenge. Det har vært et tidsspørsmål om når hun selv fant en sak som hun ville gi seg på, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Ingen i politisk ledelse i Justisdepartementet vil kommentere Kristiansens avgang natt til torsdag.

AKTUELT NÅ