Hopp til innhold

PST bekrefter: Aisha Shezadi etterforskes for terrordeltakelse

Aisha Shezadi dro frivillig til Syria for å bli med i IS, men har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme tilbake til Norge. Nå bekrefter PST at Shezadi er under etterforskning deltagelse i en terrororganisasjon.

Aisha Shezadi Kausar

VIL TILBAKE TIL Norge: I et brev til norske myndigheter ber Aisha Shezadi om hjelp fra norske myndigheter til å komme seg tilbake til Norge. Nå bekrefter PST overfor Aftenposten at Shezadi etterforskes for deltakelse i terrororganisasjon.

Foto: NRK

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet allerede for noen måneder siden etterforskning mot Aisha Shezadi (26).

– Vi mistenker henne for deltagelse i en terrororganisasjon, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til Aftenposten.

Det er ennå ikke tatt ut noen siktelse i saken, skriver avisa.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Bernsen sier til NRK at bakgrunnen for etterforskningen er at 26-åringen befinner seg i et konfliktområde i Syria. Etterforskningen startet for noen måneder siden, sier Bernsen.

– Det vil nå bli foretatt diverse etterforskningsskritt, men det betyr ikke at vi vil forsøke å få denne kvinnen til Norge, sier Bernsen til NRK, og påpeker at en eventuell utleveringsavtale må avklares i samarbeid mellom de ulike lands myndigheter.

– Prøver å følge med på alle

Shezadi har bakgrunn fra Bærum, men dro til Syria i 2014. Der bosatte hun seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS). Etter avreise til Syria har hun skrevet flere innlegg på Facebook, der hun har omtalt livet i de IS-kontrollerte områdene på en positiv måte.

Shezadi ble kjent for norsk offentlighet i 2011, da hun skrev en tekst om hvorfor hun brukte det heldekkende plagget nikab. Shezadi stilte også opp i et intervju i Dagsrevyen på NRK, og reiste senere rundt på norske skoler for å fortelle om sin tro.

I boken «To søstre», skrevet av Åsne Seierstad, kommer det også frem at Shezadi har hatt tett kontakt med miljøet rundt islamistgruppa «Profetens Ummah».

– Er dette en person dere har fulgt med på over tid?

– Vi prøver å danne oss et bilde av alle de som slutter seg til IS. Hun er en av de vi mistenker at har gjort dette, sier en ordknapp Bernsen.

Video Aisa Shezadi (20) om sitt niqab-valg

VIDEO: Aisha Shezadi Kausar var i 2011 gjest i Lørdagsrevyen og snakket om sitt valg om å bruke nikab. Se reportasjen. Reporter Helle Fjelldalen.

– Jeg har ikke gjort noe galt

I forrige uke ble det kjent at Shezadi for tiden befinner seg i flyktningleiren Al-hol nordøst i Syria, etter å ha blitt arrestert på grensen til Tyrkia. I et brev til Utenriksdepartementet, som først ble omtalt av Klassekampen, ber hun om hjelp til å komme seg tilbake til Norge med sin to år gamle sønn.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Shezadi den siste uken, men Aftenposten har besøkt 26-åringen i Syria. I et intervju publisert mandag avviser Shezadi at hun har gjort noe straffbart.

Shezadi sier det først og fremst er av hensyn til sin to år gamle sønn at hun nå ønsker å vende tilbake til Norge.

– Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg reiste og bodde i deres områder fordi jeg har trodd det var en islamsk stat, og at det var et liv i tråd med islam og islamske verdier. Men det siste halvannet året har vi sett at de ikke er på rett vei i det hele tatt. Og dermed er jeg ikke en del av dem.

– Jeg støtter dem ikke. Jeg ville vekk, jeg flyktet, men ble tatt på veien, sier hun til Aftenposten.

Flyktningleiren Al-hol ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Flyktningleiren Al-hol, hvor den norske syriafareren Aisha Shezadi hevder hun befinner seg, ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Foto: Delil Souleiman / AFP

Begrenset bistand

Kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde sa mandag til NRK at sikkerhetssituasjonen i Syria er uoversiktlig og alvorlig, og påpekte at utenrikstjenesten har «svært begrensede muligheter til å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i landet».

Haavardsdatter sa samtidig at saker som involverer mindreårige norske statsborgere har høy prioritet. Venstre-politiker Abid Raja og SV-politiker Audun Lysbakken er blant dem som har tatt til orde for at norske myndigheter likevel må anstrenge seg for å hjelpe kvinnens barn tilbake til Norge.

– Barn kan ikke noe for den situasjonen de er i. Om det er barn som er norske statsborgere som er i en farlig situasjon, eller i en flyktningleir i Midtøsten, og vi har muligheten til å hjelpe dem, så er det rimelig, sa Lysbakken til NRK lørdag.

PST: 20 norske barn i «kalifatet»

Ifølge kontraterrorsjef i PST, Arne Christian Haugstøyl, PST har om lag 100 personer reist fra Norge for å bli med i terrorgrupper i Syria og Irak. Om disse har om lag 40 kommet tilbake, mens cirka 30 er drept. Om lag like mange er igjen i konfliktområder.

PST anslår at kvinner som har reist fra Norge har et tjuetalls barn i Syria. Haugstøyl sa til NRK i helgen at det ikke er en del av PSTs mandat å følge med på disse barna.

– De kan ikke lastes for foreldrenes handlinger. Vi har ikke noe fokus på det, sier Haugstøl, som samtidig sier at PST er bekymret for «radikalisering i nære relasjoner».

AKTUELT NÅ