Hopp til innhold

Prinsessen tilbake på offentlig skole

For fem år siden ble det rabalder da kronprinsbarna byttet til privat skole. Nå skal prinsesse Ingrid Alexandra gå det siste ungdomsskoleåret på Uranienborg. Den geografiske nærheten til Slottet var viktig i vurderingen.

Prinsesse Ingrid Alexandra tar imot barnetoget i Asker 17. mai på Skaugum.

FOLKEPRINSESSE: Prinsesse Ingrid Alexandra tar imot barnetoget i Asker 17. mai på Skaugum.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

«Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra begynner i 10. klasse på Uranienborg skole i Oslo til høsten. Prinsessen har fra 2014 til 2019 gått på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua,» opplyser kongehuset i en pressemelding.

Fra 2010 til 2014 gikk hun på Jansløkka skole i Asker. Prinsessen starter på videregående skole i 2020.

– Prinsessen har fremdeles ett år igjen på norsk ungdomsskole, og ønsker å gå det siste året på Uranienborg skole, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen til NRK.

Bråk etter skolevalg

I 2014 opplyste kronprinsparet at barna skulle gå på privatskoler.

I august 2014 begynte prinsesse Ingrid Alexandra i 5. klasse ved Oslo Internasjonale skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus startet i 4.-klasse ved Montessoriskolen i Oslo.

– Vi er takknemlige for de fine årene som våre barn har hatt på Jansløkka skole i Asker. Nå gjør vi som foreldre de valgene vi mener er best for akkurat våre barn, sa kronprinsparet.

Unio-leder Anders Folkestad mente kronprinsparet markerte et linjeskifte som kunne skape ytterligere debatt om kongehusets plass og rolle.

SVs utdanningspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes sa at grunnlaget for monarkiet begynte å slå sprekker.

Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg sa til VG at skolevalget var et skritt i retning av avvikling av monarkiet.

Nå vender altså prinsessen tilbake til offentlig skole.

Les også: Slik blir prinsesse Ingrid Alexandras skolehverdag

Skoler i Oslo - Frogner bydel.

PRINSESSENS NYE SKOLE: Uranienborg skole ligger i Frogner bydel i Oslo.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nærhet til Slottet

Oslo Internasjonale skole har i likhet med offentlig skole 13 års skoleløp, men de følger en internasjonal læreplan.

En annen forskjell er at de kaller 7. til 10. trinn ungdomsskole, mens det i offentlig skole er ungdomsskole i 8. til 10. trinn.

Elever på skolen kan starte i førsteklasse det året de fyller fem år.

– Hvorfor skal prinsessen over i offentlig skole i stedet for å fortsette i Upper Secondary på Oslo internasjonale skole?

– Prinsessen har hatt stort utbytte av å gå på en engelskspråklig skole. Det var naturlig å slutte på Oslo Internasjonale skole nå, fordi Prinsessen er ferdig med det trinnet hun startet på. Prinsessen har fremdeles ett år igjen på norsk ungdomsskole, og ønsker å gå det siste året på Uranienborg skole.

– Hvorfor falt valget på Uranienborg skole?

– Valget falt på Uranienborg skole ut fra en helhetsvurdering. Kronprinsfamilien ønsket plass på en osloskole. Uranienborg skole ligger rett i nærheten av Slottet, og skolen hadde ledig plass, sier Gjeruldsen.

Han sier det er for tidlig å si noe om hvilken videregående skole prinsesse Ingrid Alexandra kommer til å gå på.

Prins Sverre Magnus fortsetter ved Montessoriskolen i Oslo.

AKTUELT NÅ