Hopp til innhold

Slik blir prinsesse Ingrid Alexandras skolehverdag

BEKKESTUA (NRK): Med 35 undervisningstimer i uken får prinsesse Ingrid Alexandra travle skoleuker. Prinsessen hadde sin første skoledag i dag.

Prinsesse Ingrid Alexandras første skoledag

Prinsesse Ingrid Alexandra ble fulgt til skolen av mormor Marit Tjessem, foreldrene kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, og lillebror prins Sverre Magnus. Hun tok rektor Janecke Aarnæs i hånden utenfor skolebygningen tirsdag morgen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Prinsesse Ingrid Alexandra (10) skal ha 35 undervisningstimer i uken, langt flere timer enn i den offentlige norske skolen.

Prinsessen hadde tirsdag sin første skoledag i 6.klasse med jevnaldrende ved Oslo internasjonale skole på Bekkestua, og pressen var tilstede da hun håndhilste på rektor Janecke Aarnæs.

Ifølge Aarnæs skal elevene ved OIS tenke og snakke engelsk på skolen og de følger det internasjonale pensumet International Primary Curriculum (IPC), som er et rammeverk for kunnskap og kompetanseutvikling for barneskolen.

Lærer om andre kulturer

Oslo Internasjonale skole har cirka 600 elever. Rektoren sier at prinsesse Ingrid Alexandra er en helt vanlig elev ved skolen.

– Når prinsessen går inn døren her, er hun en helt vanlig elev, akkurat som de andre OIS-elevene, sier rektor Janecke Aarnæs.

Aarnæs gjorde et intervju med NRK på norsk, men ønsket også å gjøre et intervju på engelsk. Aarnæs sier at prinsessen ville bli mottatt på engelsk, fordi det er arbeidsspråket på skolen.

Prinsesse Ingrid Alexandras timeplan ved OIS

Min.

Lessons

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

45

1

IPC

IPC

Literacy

Maths

Maths

45

2

Maths

Maths

Maths

PSHE

Writer's

40

3

Maths

Literacy

Maths

P.E

Workshop

55

Lunch

 

 

 

 

 

40

4

Spelling

IPC

Art

Music

Literacy

45

5

Guided Reading

Music

Art

IPC

Library

15

Break

 

 

 

 

 

45

6

P.E

ICT

IPC

IPC

Norwegian

45

7

Norwegian

Norwegian

IPC

IPC

Drama

Sju undervisningstimer om dagen

De åtte undervisningstimene i uken i IPC dekker fagområdene naturfag, historie, geografi, samfunnsfag, teknologi, IKT, kunst, kultur og internasjonalisering.

Timeplanen innbærer også undervisningstimer i helse og sosialfag, kroppsøving, lesing og skriving på engelsk, matte, drama og kunst.

Elevene skal i IPC-timene utforske vertsnasjonen Norge og sammenligne med eget hjemland.

– Med elever fra svært mange nasjoner i samme klasse innebærer dette en unik berikelse, innsikt og forståelse av mange lands kulturer og samfunnsforhold, sier Aarnæs.

Rektor om prinsessens nye skole

– EN VANLIG ELEV: Rektor Janecke Aarnæs sier prinsessen vil bli mottatt på engelsk fordi det er arbeidsspråket på skolen.

Skapte debatt

Da det før sommeren ble kjent at kronprinsparet ville ta begge barna ut av den offentlige skolen til fordel for privatskoler, ble valget møtt med kritikk og debatt.

Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg sa til VG at skolevalget var et skritt i retning av avvikling av monarkiet, mens SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes uttalte til NRK at grunnlaget for monarkiet slår sprekker.

En meningsmåling NRK gjennomførte før helgen viser at det norske folk har delte meninger om kronprinsparets skolevalg. 25 prosent mener det er positivt, 41 prosent er verken det ene eller det andre, mens 30 prosent mener det er negativt. Fire prosent vet ikke hva de mener om saken.

40 prosent av de spurte sier de verken har positive eller negative synspunkter på det kronprinsparet gjør.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ