Hopp til innhold

Presset Høyre til å utsette spørsmålet om eggdonasjon

Både partileder Erna Solberg og nestleder Bent Høie ba tynt om at Høyre måtte utsette å ta stilling til om de skal tillate eggdonasjon. Landsmøte ga svar på tiltale.

– Spørsmålet om eggdonasjon er ikke noe vi må avgjøre nå. Det er mange som er i tvil og mange lokallag som ikke har diskutert dette eller bestemt seg. Da synes jeg de fortjener å få litt mer tid fremfor å tvinges til å bestemme seg for et ja eller nei her og nå.

Det sa helseminister Bent Høie til Høyres landsmøte.

Han har fremmet følgende forslag sammen med 10 fylkeslag i Høyre:

Høyres landsmøte ber sentralstyre legge til rette for en bred diskusjon om bioteknologi frem mot landsmøtet i 2018, hvor det også tas stilling til spørsmålet om eggdonasjon. Dette arbeidet skal inngå i grunnlaget for arbeidet med et nytt prinsipprogram.

Forslag på Høyres landsmøte

Partileder Erna Solberg har fulgt opp fra talerstolen:

– Dette er en spennende debatt om viktige og prinsipielle spørsmål. Av hensyn til vår prosess bør vi støtte forslaget at vi bruker tiden frem mot neste landsmøtet til å la prosessen gå. Vi trenger en sammenheng i bioteknolgispørsmål som krever en lengre diskusjon.

Det gikk landsmøtet med på. 197 stemte for utsettelsen, 150 stemte mot.

Skuffelse hos motstanderne av utsettelse

Flere av delegatene sa før avstemmingen at de ville bli skuffet hvis det ble utsettelse. Én av dem som støtte utsettelses-motstanderne er Heidi Nordby Lunde.

– Jeg er litt skuffet. Dette har vært både bredt og dypt behandlet, så det har ikke vært behov for en utsettelse, sier Lunde.

Hun er likevel positiv til at partiledelsen etter hennes mening nå har lovet at hele bioteknologifeltet skal opp til bred debatt i partiet.

– Da har jeg klare forventinger til den debatten og den retningen det kommer til å gi. Med den stemningen som har vært i salen i dag, så må partiledelsen levere på dette, sier Lunde.

Likestiller eggdonasjon med organ- og sæddonasjon

Det var nemlig en lang og intens debatt i landsmøtesalen før avstemmingen.

– Eggdonasjon har kommet for å bli. Sæddonasjon har vi praktisert siden 1930-tallet uten at vi har stilt så mange spørsmål om det. Nå er riktignok sædceller litt mer tilgjengelige, men ellers er det ikke store forskjellen, sa Guro Angell Gimse.

Hun holdt frem at barnløse som ønsker barn og er avhengige av eggdonasjon for å bli gravide, allerede nå drar til utlandet for å få egg.

– Vi har ikke sjans i havet til å stanse de som ønsker å dra til utlandet, men vi kan ta kontroll og tilby dette selv. Jeg sier ja til eggdonasjon og det er på høy tid å ta debatten til votering, så jeg håper landsmøtet tar debatten og gjør et vedtak, sa Gimse.

Unge Høyre tok et oppgjør med egen helseminister, partiets nestleder Bent Høie.

– De som donerer egg gjør det av fri vilje fordi de ønsker å hjelpe noen som ønsker å få barn. Det ønsket synes jeg vi skal hjelpe dem å oppfylle. Selv om du Bent ikke liker eggdonasjon så bør vi likevel godta det. Høyre godtar forskjeller, sa Ingerid Kristine Berge i Unge Høyre.

– Det eneste som er sikkert er mor

Harald Furre tok et annet perspektiv.

– Vi menn har aldri historisk vært helt trygge på at vi er biologisk far, men det er alltid kvinnen som er mor. Skal vi sette barna i fokus eller foreldrenes ønske om å få barn. Vi kan ikke se på utlandet. Etikken må komme før teknikken.

AKTUELT NÅ