– Utrolig at ikke flere døde

REGJERINGSKVARTALET (NRK): Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier skadene på departementsbygningene er større enn hun hadde forestilt seg. I dag hadde hun med seg pressen på befaring i regjeringskvartalet.

Pressen var i dag på befaring i regjeringskvartalet, for første gang siden terrorangrepet for to og en halv måned siden.

I angrepet på regjeringskvartalet 22. juli mistet åtte mennesker livet og mange ble skadet.

Det er store og omfattende skader på flere av bygningene i kvartalet, der omtrent 4000 personer hadde sin daglige arbeidsplass.

Rigmor Aasrud (Ap)

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) sier ødeleggelsene i R4 er større enn hun hadde forestilt seg.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Mange fellesarealer og kontorer i bygningene er helt rasert. Flere av områdene er ikke ryddet og bygningsmasse, kontormateriell, datamaskiner og møbler ligger spredt i kontorer og gangene.

Taket er falt ned og vegger er blåst ut mange steder. Flere kontorer ser akkurat slik ut som de gjorde like etter at bomben eksploderte i juli.

ALT OM: Terrorangrepet 22. juli

– Ubeskrivelig å se

De enorme ødeleggelsene vitner om at det det har vært enorme krefter i sving.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) og Statsbygg inviterte idag pressen til befaring i regjeringskvartalet.

Hun sier de store skadene gjør et sterkt inntrykk.

– Det er ubeskrivelig å se de store ødeleggelsene, Skadene er større enn jeg hadde forestilt meg, sier Aasrud inne i R4.

Hun mener det er flaks at ikke enda flere ble skadet og drept inne i denne bygningen.

Det er helt utrolig at ikke flere døde når man ser disse skadene, sier Aasrud.

Video Rigmor Aasrud inne i R4, regjeringskvartalet

Rigmor Aasrud fortalte at det var spesielt å være inne like ved plenumssalen i R4 der mange av de største pressekonferansene har brukt å være.

Vurderer fremtiden

Aasrud sier det ikke er sikkert at departementene vil være like samlet i fremtiden, som den har vært frem til nå i regjeringskvartalet.

Høyblokka 11. oktober 2011

I dag får pressen besøke regjeringskvartalet som ble hardt skadet i terrorangrepet 22. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Alle departementene som ikke kan holde til her nå har flyttet til nye lokaler, der de kommer til å være tre til fem år. Frem til jul vil vi bruke tid på å vurdere om det i fremtiden er hensiktsmessig å ha et samlet regjeringskvartal, slik vi har hatt her med mange departementer samlet. Vi må se på om det er behov for å gjøre store endringer i bygningsmassen, slik at det er praktisk mulig å bygge de opp igjen, sier Rigmor Aasrud

– Vi må også se på det sikkerhetsmessige. Kanskje må vi tenke anderledes i forhold til sikkerheten. Kanskje blir det mer spredt enn tidligere og kanskje blir det samlet, sier Aasrud.

NETT-TV: Her eksploderte bomben

Video Her eksploderte bomben 22. juli

NETT-TV: Her eksploderte bomben 22. juli. Reporter: Martin Fjørtoft

Var inne i to bygg

Pressen slapp i dag inn fritt på plassen, og fikk blant annet komme inn i to av de hardest skadede bygningene: Høyblokka, der blant annet statsministerens kontor og justisdepartementet holdt til, og R4, som før terrorangrepet huset Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Anders Behring Breivik kjørte den 22. juli inn i Grubbegata og parkerte bombebilen like utenfor resepsjonen i høyblokkas første etasje.

Mye av kraften fra eksplosjonen gikk ned i de underjordiske gangene uinder regjeringskvartalet, men likevel ble praktisk talt hele førsteetasjen blåst ut. Flere av de som ble drept og skadet i angrepet oppholdt seg i denne etasjen.

Regjeringskvartalet etter bombe 22. juli 2011

Regjeringskvartalet ble hardt skadet i terrorangrepet 22. juli.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

R4 ligger tvers over Grubbegata for der bomben gikk av. Bygget ble også hardt skadd i eksplosjonen, og det brøt ut mindre branner flere steder i bygget. Pressen slapp i dag inn inngangspartiet i R4 og i noen av fellesområdene i andre etasje.

Aasrud har etter terrorangrepet selv ikke vært inne på alle stedene der pressen i dag slapp inn, opplyser departementet til NRK.

FN-sjefen var på befaring

Mandag var FNs generalsekretær Ban Ki-Moon på befaring i regjeringskvartalet sammen med Aasrud og justisminister Knut Storberget (Ap).

Under sitt norgesbesøk la Ban Ki-Moon også ned blomster ved Oslo domkirke.

Han berømmet samholdet og solidariteten som det norske folk utviste i tiden etter terrorangrepene.

Ban Ki-Moon i regjeringskvartalet

Ban Ki-Moon besøkte Norge mandag og var blant annet på befaring i regjeringskvartalet.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Rundt regjeringskvartalet i dag er det satt opp et 650 meter langt gjerde som er 3,6 meter høyt. Statsbygg sier det skal settes inn mange små vinduer i gjerde, slik at det vil være mulig for publikum og se inn på byggeplassen.

Regjeringen har satt av rundt 20 millioner kroner til planlegging av framtidens regjeringskvartal i Oslo. Totalkostnaden for de nye kontorene blir trolig på minst fem milliarder.

Prislappen er basert på utviklingen i det norske bygg- og anleggsmarkedet, og er blant annet avhengig av sikkerhetstiltakene knyttet til byggene.

I statsbudsjettet for 2012 bevilger regjeringen nesten 300 millioner til ekstrakostnadene i regjeringskvartalet.

I dag var 22. juli-kommisjonen på sin første befaring på Utøya, Storøya og på Utvika camping.

Kommisjonsleder Gjørv forventer å bli sterkt berørt under besøket på Utøya.

SISTE NYTT

Siste meldinger