Hopp til innhold

Gjørv: – Forventer å bli sterkt berørt på Utøya

UTVIKA (NRK) Leder Alexandra Bech Gjørv i 22. juli-kommisjonen var spent foran sin første tur til Utøya.

– Det er et sted hvor fryktelige ting har skjedd, sa Gjørv til NRK før 22.juli-kommisjonen tok båten til øya tirsdag morgen.

22. juli-kommisjonens mandat er å gjennomgå og trekke lærdom fra angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya.

Møtet på Sundvolden hotell denne uken er medlemmenes tredje samling siden terrorangrepet.

I hele går satt kommisjonen i møter på Sundvolden, mens de i dag startet dagen på politihuset i Hønefoss før de reiset videre til Storøya - stedet som ble valgt til oppmøtested for politiet foran aksjonen på Utøya 22. juli.

Etter kommisjonens tur på Storøya gikk ferden videre til Utvika, der de blant annet så hvordan campingturistene her hjalp ungdommene på Utøya. Etter dette gikk kommisjonen om bord i båten «Thorbjørn», som tok dem over til Utøya.

Video Alexandra Bech Gjørv

Første besøk på Utøya siden 22. juli

Kommisjonsmedlemmene skal vises rundt på Utøya av politiet. Dette er kommisjonens første besøk til Utøya etter terrorangrepene. Kommisjonen har tidligere vært på befaring i Regjeringskvartalet.

Målet med befaringen på Utøya er blant annet å få et inntrykk av de fysiske forholdene før kommisjonen skal snakke med personene som var der om hvorfor de tok de beslutningene de gjorde.

– Det er selvfølgelig en oppgave å ikke la seg overmanne av de følelsene jeg tror alle vil få når vi kommer dit, sa en spent Gjørv til NRK før kommisjonen gikk om bord i «Thorbjørn».

– Men vi må forsøke å se etter de tingene som er viktige for vårt arbeid. Det handler om å kartlegge omstendighetene og hva som ble gjort, evaluere den innsatsen og se om det er læring å trekke ut for fremtiden.

Uenighet om å la pressen slippe til

Etter at kommisjonen hadde laget et opplegg for pressen, slik at det kommisjonen foretar seg på øya kunne bli dokumentert, valgte AUF-ledelsen i går ettermiddag å be pressen om ikke å reise til Utøya.

– Vi ble konfrontert av AUF mandag ettermiddag og fikk beskjed om at de ikke ønsket pressen velkommen på Utøya. Vi valgte å imøtekomme det ønsket, sier kommisjonens pressetalsmann Claus Sonberg til NTB.

AUF har overfor både norsk og utenlandsk presse gitt uttrykk for at de ikke ønsker at pressen besøker Utøya igjen etter den såkalte pressevisningen på Utøya forrige mandag. Det er hensynet til de pårørende som gjør at AUF ikke ønsker nye bilder fra øya, der 69 personer ble drept.

Men dette er ikke 22. juli-kommisjonen enig i. Kommisjonen brukte lang tid mandag på å forsøke å overtale AUF-ledelsen til å snu, men valgte til slutt å etterkomme AUFs ønske.

Gransker om noe kunne vært annerledes

22. juli-kommisjonen er en politisk uavhengig kommisjon som ble oppnevnt av regjeringen kort tid etter terrorangrepet, og er satt sammen av representanter fra blant annet politi, rettsvitenskap, forskning og medisin.

Kommisjonens hovedmandat er å granske det faktiske hendelseforløpet, og vurdere om utfallet av angrepet kunne vært annerledes.

Foruten leder Alexandra Bech Gjørv består kommisjonen av Ragnar Line Auglend, Laila Bokhari, Einar Skaarseth Enger, Stefan Gerkman, Torgeir Hagen, Hanne Bech Hansen, Guri Hjeltnes, Linda Motrøen Paulsen og Karin Straume.

Video NRKs Peter Svaar ved Utøya

AKTUELT NÅ