Polsk konsul: Dette er en trist sak

Den polske konsulen i Norge bekrefter at familien til niåringen som skal ha blitt bortført fra et beredskapshjem i Vestfold, tok kontakt med dem før jenta forsvant.

Polens konsul Marek Pedzich

Polens konsul i Norge, Marek Pedzich, avviser at de kjente til planene om å ta jenta ut av Norge.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Vi ble kontaktet av jentas foreldre for et par uker siden. Det førte til at vi sendte en offisiell henvendelse til det lokale barnevernet. Der ba vi om opplysninger om saken, sier Polens konsul i Oslo, Marek Pedzich, til NRK.

Han hevder de oppfordret foreldrene til å samarbeide med norske myndigheter og skaffe seg profesjonell, juridisk hjelp for å håndtere saken.

– Det var et sjokk for oss da vi leste om saken i mediene, sier Pedzich, som legger til at han aldri har opplevd noe liknende mens han har vært konsul.

– Fikk hjelp av det polske konsulatet

Den ni år gamle polske jenta ble natt til onsdag hentet ut fra et beredskapshjem i Vestfold der barnevernet hadde plassert henne. Onsdag morgen ble jenta meldt savnet til politiet da beredskapshjemmet oppdaget at hun var borte.

En omstridt polsk privatdetektiv, Krzysztof Rutkowski, har i ettertid stått fram og hevdet at han stod bak den planlagte aksjonen, med aktiv hjelp fra det polske konsulatet i Oslo.

– Alvorlig kriminell handling

Polens konsul i Norge avviser på det sterkeste at de var kjent med planene om å bortføre jenta.

– Vi har ikke på noen måte vært involvert i det. Dette er en alvorlig kriminell handling. Påstandene om at polske myndigheter har hatt noe med dette å gjøre er ikke riktig, sier Pedzich til NRK.

Til polske medier har den polske privatetterforskeren Krzysztof Rutkowski, uttalt at han planla aksjonen i to uker, og at jenta selv visste om den.

Krzysztof Rutkowski

Privatdetektiv Kryzysztof Rutkowski sier det var han som tok med seg jenta og kjørte henne til Polen etter foreldrenes ønske.

Foto: RAFAL GUZ / AFP

Etterforsker savnetmelding

– Jeg kan bekrefte at vi etterforsker saken som et brudd på straffelovens paragraf 216, som omtaler umyndige som ulovlig blir tatt fra foreldre eller andre som har omsorg for dem, i dette tilfellet barnevernet, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Denne paragrafen blir ofte omtalt som en kidnappingsparagraf, men jourhavende jurist, politiadvokat Ann Britt Backstrøm sier til NRK at politiet ikke har mottatt noen anmeldelse om kidnapping, bare en savnetmelding.

– En privat beslutning

Polske nettmedier brakte onsdag bilder av jenta og hennes foreldre. Politiinspektør Magnar Pedersen er kjent med disse opplysningene og tror at jenta nå befinner seg i Polen sammen med sine foreldre.

Den polske konsulen i Norge sier de ikke har planer om å gå videre med saken, men at den er i det norske politiets og barnevernets hender.

– Det ser ut som at vår statsborger har brutt loven. Det er en trist sak, men dette er en privat beslutning av familien, sier den polske konsulen i Norge til det polske telegrambyrået, PAP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger