Hopp til innhold

Bjørkepollen rett rundt hjørnet

Den fryktede bjørkepollen-sesongen nærmer seg med stormskritt. Forberedelsene begynner nå.

Pollenallergi

Bjørkeallergikerne går etter alt å dømme nok en tung sesong i møte.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Or og hassel-sesongen har vært i gang en stund allerede, men for mange av Norges 900.000 pollenallergikere er det bjørka som gir størst problemer.

- Sesongen starter 25. april på Østlandet, pluss minus noen få dager, forteller pollenanalytiker Hallvard Ramfjord til NRK.no.

Det betyr at sesongen tidligst er i gang om drøye to uker. Temperatur og lys avgjør hvor fort spredningen starter.

- Uansett ligger det an til en ganske kraftig bjørkesesong, slik vi har sett i flere år. Det eneste som kan endre på det, er unormalt mye nedbør og beskjeden varme, forteller Ramfjord.

En sterk økning av bjørketrær i Norge er en viktig årsak til at det er så mye bjørkepollen, og Norges astma- og allergiforbund har tidligere gått ut med krav om tiltak for å stoppe spredningen av bjørketrær .

Skaff medisiner nå

For å få optimal effekt av allergimedisiner, bør man starte medisineringen cirka en uke før sesongen er i gang.

- Midten av neste uke er et ganske godt tips, sier rådgiver i Norges astma- og allergiforbund ( NAAF ) Grethe Amdal.

Hun oppfordrer bjørkeallergikerne til å skaffe seg medisiner nå, og gjerne gå til legen og få tilpasset behandlingen bedre enn man gjør ved kjøp av reseptfrie småpakninger på apoteket.

NAAF anbefaler ikke kortisonsprøyter ved pollenallergi, unntatt i situasjoner der det er behov for rask behandling av alvorlige symptomer. Dersom man ikke kommer i mål med vanlige medisiner (tabletter, nesespray og øyedråper), er anbefalingen fra NAAF at man forsøker vaksinering.

Luft med vett i sesongen

Et viktig tiltak for pollenallergikere, er å unngå pollen i størst mulig grad.

- Husk å lufte til tider av døgnet hvor det er lite spredning, og helst på dager med liten spredning generelt, anbefaler Amdal i NAAF.

Det finnes også pollennett man kan feste foran vinduene, dersom man har store plager.

Grundig renhold hjemme er også viktig i pollensesongen. Noe pollen vil alltid komme inn, og det kan blande seg med støv og virvles opp når det er bevegelse i rommet.

- Grundig støvsuging fungerer bra, samt mikrofiberklut på overflater som hyller og bord der pollenkorn legger seg, sier Amdal.

Glemmer hår og yttertøy

Når man beveger seg utendørs i pollensesongen, vil pollen feste seg til hår og klær.

- Faktisk bør man skylle håret når man kommer hjem for å unngå unødige plager. Eventuelt kan man dekke til håret med en caps, råder Grethe Amdal.

Putetrekk og yttertøy bør vaskes ofte. Og uansett hvor flott tørkevær det måtte være ute, så må klærne tørkes inne.