NRK Meny
Normal

Politisk redaktør: – Tror velgerne gir MDG en tabbekvote

En avtale som gjaldt i et døgn og loddtrekning for å finne ut hvilket parti de skulle forhandle med først. Miljøpartiet de Grønne er på vippen i mange kommuner, og er i gang med å finne samarbeidspartnere.

Politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv

KLØNETE: Kjetil Alstadheim mener MDG har håndtert disse sakene på en mindre god måte.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Valglogo

– Det er ekstra spennende med MDG som er såpass ferske og kommer inn i en avgjørende vippeposisjon. Det blir lagt veldig godt merke til når sånt skjer, sier Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

MDG har hele tiden vært klare på at de er et blokkuavhengig parti, som kan samarbeide til både høyre og venstre. I Gjøvik kommune viste de prov på at de kan samarbeide med borgerlig side med sin 20 punkts avtale med Frp, Høyre, KrF, Senterpartiet, Pensjonistpartiet, Venstre. Men dagen etter varslet de på en pressekonferanse at de likevel ikke vil være en del av avtalen.

– Klønete håndtert

Oppland Arbeiderblad skrev først om saken. Dette kommer i tillegg til saken i Årdal, der påtroppende varaordfører Sandra Opheim, lot sønnen trekke lodd for å bestemme hvilket parti hun skulle gå i dialog med først, skriver Sogn Avis.

– De to sakene er veldig klønete håndtert, men sånne eksempler finner vi også fra andre partier innimellom. Sånn er det i lokalpolitikken, mener Alstadheim.

Må MDG få litt tid på seg i denne nye situasjonen?

– Det er ikke sånn at du får prøvetid i politikken. Når du har fått makt blir du målt på hva du får til. Men jeg tror velgerne gir partiet en kvote med nybegynnertabber i starten. Det er ikke sikkert de ser så alvorlig på noen feilskjær rett etter valget, hevder Alstadheim.

– Andre bør også beklage

Styremedlem i Gjøvik MDG, Yngve Fjeldstad, forklarer partiets syn på avtalen som aldri ble noe av.

– Vi trakk oss ikke. Det har ikke vært noen god prosess og blitt brukt for liten tid. Vi anser det ikke som en gyldig avtale, mener Fjeldstad.

Er det ferske og uerfarne politikere som har fått en rolle de ikke takler?

– Nei, absolutt ikke. Jeg hører journalister i NRK vil kalle oss amatører, men vi har flinke folk med politisk erfaring.

– Har dere blitt lurt?

– Nei. Jeg kan si mye forskjellig om hvordan avtalen til slutt ble laget. Vi skal også gå gjennom hvordan noen i vårt parti har opptrådt. Det er mange sider av denne saken. Vi beklager, men også andre bør beklage.

– Hvem bør beklage?

– De som har stått bak, trukket i trådene og presset på hardt for å til en avtale. De burde forstått at det ikke kunne gå så fort.

Se intervjuet med Yngve Fjeldstad i Politisk kvarter

Politisk kvarter del 2 180915

FORKLARER: Yngve Fjeldstad svarer foR hvorfor det ikke ble en avtale.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger