Politijakt i Oslo: Prøver å stikke av med bilen full av narkotika

I september 2018 kom det en lastebil over grensa til Norge. Skjult blant lovlige varer lå det store mengder narkotika. Det lastebilsjåføren og mottakeren ikke visste, var at de var under politiovervåkning.

Helikopterbilder viser politijakten

Helikopterbilder viser politijakten

Den nederlandske lastebilen kjørte på E6, gjennom Oslo, og stoppet i et industriområde i Groruddalen. Der ventet en mann i en personbil på dopet.

Våren 2018 innledet Kripos «Operasjon Hubris». Målet var å bekjempe de kriminelle gjengene i Oslo og på Østlandet ved å kutte inntektsstrømmen deres.

– Målet med etterforskningen har vært, og er, å gå etter organiserte kriminelle nettverk som leverer narkotika til blant annet gjengmiljøene i Oslo og på Østlandet. Narkotikamarkedet er roten til mye av problemene vi har sett i gjengkriminaliteten, sier Kripos-leder Ketil Haukaas.

Kjetil Haukaas, Kripos.

LEDET AV KRIPOS: Operasjon Hubris har ført til en rekke pågripelser og beslag over hele Europa. Etterforskningen har blitt ledet av Kripos i Norge, sier Kripos-leder Kjetil Haukaas.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Først tok Kripos ut et dansk nettverk. Tre menn ble i høst dømt til lange fengselsstraffer i Oslo tingrett.

Som NRK kunne fortelle i går, er «Operasjon Hubris» langt mer omfattende enn tidligere kjent.

I «Hubris 2.0» kom Kripos på sporet av et nederlandsk innførselsledd de mener har fôret norske gjenger med narkotika.

Spanet med helikopter

I etterforskningen av narkotikatransportene har Kripos samarbeidet med en rekke andre land. På bakgrunn av etterretning fra samarbeidslandene visste Kripos at lastebilen som kom til i Norge i september 2018 var lastet med narkotika.

Et politihelikopter overvåket lastebilen da den kom inn mot Oslo. Samtidig fulgte spanere fra Kripos med på bakkenivå. Kripos hadde full oversikt over narkooverleveringen, og la seg på hjul da personbilen forlot industriområdet.

En av overleveringene øst i Oslo hvor politiet spanet og slo til.

I NORGE: Politiet mener at det samme nettverket var i Norge i mai i år. Spanere fulgte med da narkotika ble lesset ut av en lastebil og videre inn i en personbil.

Foto: Politiet

På et tidspunkt oppdaget bilføreren at politiets biler fulgte etter ham, og prøvde å stikke av. Politihelikopteret filmet biljakten som endte i en blindvei i Groruddalen.

Helikoptervideoen viser hvordan politiet prøver å omringe og stanse bilen uten å lykkes. Bilføreren gir gass og slipper unna, men i flukten skades bilen. Noen hundre meter senere klarer Kripos å stanse bilen.

Inne i bilen fant etterforskerne nesten 60 kg amfetamin, 49 kg hasj, 10 kg kokain, 4 kg heroin og 1 kg MDMA.

50 personer siktet

Hittil i etterforskningen har 50 personer blitt siktet, og Kripos mener at gateverdien på den beslaglagte narkotikaen er på en halv milliard kroner.

Totalt er det i Norge og i utlandet beslaglagt over fire tonn hasj og 300 kilo pulverstoffer som kokain, amfetamin, heroin og MDMA, opplyser Kripos.

– Dette er første gang Kripos har ledet en etterforskning mot organiserte kriminelle nettverk som står bak omfattende smugling av narkotika til Europa. Etterforskningen viser at et godt internasjonalt samarbeid er avgjørende for å få tatt bakmennene, sier Haukaas.

Kripos utelukker ikke at «Operasjon Hubris» vil føre til flere pågripelser og ytterligere beslag av narkotika både i Norge og i utlandet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger