Hopp til innhold

Politiet: – Flere kjøper sex i julebordsfylla

Flere menn kjøper sex i julebordsesongen enn ellers i året, ifølge Oslo-politiets menneskehandelgruppe. De ber sexkundene tenke over at de fleste jentene ikke prostituerer seg frivillig.

Mann kjøper sex

En mann avtaler et møte med en kvinne etter å ha vært på julebord. Flere kjøper sex i julebordsesongen enn ellers i året, ifølge politiet.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Det er vanlig at vi tar dem med buksa nede, sier Tore i menneskehandelgruppa i Oslo politidistrikt.

Vi sitter i en sivil politibil fredag kveld. Tore og Kåre jobber oppsøkende mot jentene på gata. De aller fleste står ikke ute i desemeberkulda frivllig, ifølge politimennene.

Svært mange er ofre for mennskehandel og har en bakmann som presser dem til å prostituere seg for å tjene mest mulig penger. Det er disse menneskehandelgruppa jakter på.

Tore i bil

Tore og Kåre kjører rundt i sivil politibil og oppsøker jenter som prostituerer seg. Alle er utenlandske og de fleste er ofre for menneskehandel.

Foto: Ellen Omland / NRK

Mener alkohol gjør det lettere å krysse grensen

– Jo mer alkohol folk drikker, jo lettere er det å gå over grensen og kjøpe sex, sier Tore.

Ifølge ham merker både politiet og prostituerte at det er flere kunder når julebordsesongen er i gang.

Thor Martin Elton

Vi setter inn ekstra ressurser i julebordssesongen, sier Thor Martin Elton, leder av menneskehandelgruppa i Oslo politidistrikt.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Vi har satt inn flere ressurser for å følge opp sexkjøpere, sier Thor Martin Elton, leder av menneskehandelgruppa. Det gjør de som et ledd i arbeidet mot menneskehandel.

Politiets teori er at det er flere som vanligvis ikke er ute i Oslos gater på kveldstid, som drar på byen i julebordssesongen. Med for mye alkohol i kroppen er flere tilbøyelige til å gjøre ting de vanligvis ikke ville gjort, forklarer Elton.

– Ikke frivillig

– En person som kjøper sex må tenke over det at de prostituerte ikke står her frivillig, sier Tore.

De fleste jentene på gata i Oslo er fra Romania, Bulgaria og Albania, men det er også noen transvesitter fra Sør-Amerika som selger sex.

Tore snakker med jenter

Tore snakker med jentene, mens makker Kåre sitter i politibilen. De aller fleste prostituerte på gata i Oslo er ofre for menneskehandel og selger ikke sex frivillig, ifølge politiet.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Se til venstre der borte.

Tore og Kåre går nedover Karl Johans gate. En nigeriansk kvinne snakker med en mann. Det er tydelig at de to gjør en avtale. Tore følger etter dem til et hotell i sentrum.

Menneskehandelgruppa bestemmer seg for å oppsøke mannen på hotellrommet.

Bot på 25.000 kroner

De banker på døra. Når mannen åpner er han naken, kvinnen ligger under dyna.

Mannen hevder han ikke ville ha sex med kvinnen, bare en dame å dele en flaske vin med. Han hadde vært på julebord og ville bare avslutte kvelden på en hyggelig måte, forteller han.

For det betalte han 1400 kroner for en time. Det blir også en bot på 25.000 kroner, i tillegg havner mannen i DNA-registeret.

– Det som er bra, er at jenta fikk 1400 kroner og slapp å gjøre noe som trolig ikke var frivillig, sier Tore.

Kondomer ligger strødd

I et hjørne langs et gjerde ved Akershus festning ligger kondomer og tørkepapir strødd.

Kondomer på bakken

Rosa kondomer og tørkepapir lyser opp på bakken langs et gjerde ved Akershus festning. Her er mange sexkunder tatt, et steinkast fra Statsministerens kontor i Glaciesgate.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Her har vi tatt mange sexkunder, sier Kåre.

– Det er ikke greit å kjøpe et annet menneske for 500 kroner, sier kollegaen.

Bak noen kontainere langs Oslos havn er også et yndet sted for sexkunder.

I baksetet i en bil gjemt bak en trailer sitter en mann med en jente fra Bulgaria. Hun har sin egen bil. Det er kaldt å stå gatelangs i den norske vinteren. Et teppe dekker baksetet.

Denne kvelden tas mannen på fersk gjerning av politiet. Han blir dermed 25.000 kroner fattigere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ