NRK Meny
Normal

Politiet mener ran og drap kan ha blitt avverget av narkoaksjon

Politiet mener å ha avverget planer om ran og drap med storaksjonen i Oslo mandag. I dag fremstilles Nokas-raner Metkel Betew og åtte andre for fengsling i Oslo tingrett.

Flere kjente kriminelle er pågrepet i en omfattende aksjon på Østlandet. Politiet har beslaglagt store mengder narkotika og penger.

STORAKSJON: Både mannskaper fra politi og tollvesen har aksjonert mot flere adresser i Oslo og på Østlandet i dag. Foto: Politiet

Narkotikaaksjon på Østlandet

POLITIAKSJON: Tollvesenet bistod med en valutahund, som brukes for å finne valuta og verdipapirer.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

Politiet beslagla store mengder narkotika og penger, etter at de slo til mot et narkotikanettverk på mandag. Så mange som 16 personer skal ha blitt pågrepet.

Onsdag fremstilles ni personer, en av den Nokas-raner Metkel Betew for førstegangsfengsling i Oslo tingrett. Også Bandidos-profilen Lars Harnes knyttes til Oslo-politiets storaksjon, han vil bli fremstilt for varetekt i morgen.

– Ni personer blir fremtstilt for varetektsfengslet i dag. Det er tre politiadvokater i sving, så det er store ressurser på denne saken, sier Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet til NRK.

NRK får opplyst at åtte av dem som fremstilles tordag er siktet etter straffelovens paragraf 162, andre ledd, som gjelder grov narkotikaforbrytelse. Dette har en strafferamme på 10 år.

– Har avverget drap

Det ble mandag kjent at politiet gjorde noen «svært interessante funn» i forbindelse med aksjonen. Aas sier det er for tidlig i etterforskningen å utdype hva dette innebærer. På spørsmål om det kan være aktuelt å sikte noen av de pågrepne for organisert kriminalitet, svarer Aas at det er noe man må komme tilbake til.

Til VG opplyser Aas siktelsen at en av de pågrepet etter straffelovens 269, som gjelder ransforbund.

Etter det NRK erfarer det en tidligere basketballspiller på toppnivå (35) som er siktet for å ha inngått ransforbund. Mannen er ikke straffedømt tidligere, og ble pågrepet mandag ettermiddag, i etterkant av aksjonen.

Aas sier også at politiet mener å ha avverget alvorlig voldskriminalitet.

– I klartekst betyr det at vi sannsynligvis har punktert ransplaner og drapsplaner, i det minste enn så lenge, sier Aas til VG.

Overfor NRK vil ikke Aas kommentere dette ytterligere og henviser til politiadvokat Line Presthus.

Bandidos-topp

Mandagens aksjon skal ha vært under planlegging i flere uker. NRK vet at politiet fortsatt jakter navngitte personer, som de mener kan knyttes til narkotikanettverket.

Flere av dem som ble pågrepet er dømt for avorlig kriminalitet tidligere, ifølge Aftenposten. Torsdag vil også dessuten den tidligere lederen i MC-klubben Bandidos, Lars Harnes, bli framstilt for forlenget varetekt i tilknytning til samme sakskompleks.

Harnes ble for flere uker siden pågrepet og fengslet i all hemmelighet.

Politiet bekreftet i går at siktelsen mot 47-åringen da blir utvidet til å omfatte drapsforbund.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger