Hopp til innhold

Politiet i Oslo øst forsøkt hindret av tenåringer 33 ganger på under ett år

Politiet i Groruddalen og på Holmlia i Oslo er blitt forsøkt hindret av tenåringer 33 ganger siden september. I sentrum finner politiet oftere skytevåpen og macheter hos unge.

Politi på Vestli lørdag kveld

VESTLI: Politiet var på plass på Vestli lørdag kveld for å hindre mer ungdomsbråk og vold.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Politipatruljer opplever at ungdomskriminelle forsøker å hindre dem i arbeidet når de rykker ut på et oppdrag eller vil gjøre en rutinekontroll.

Det kan være ansamlinger med både unge og voksne, som blir aggressive og ikke vil la politiet komme fram. Det kan være snakk om alt fra vold og trusler, med skytevåpen og machete, til at de bare nekter å følge politiets pålegg om å fjerne seg fra stedet.

– Politiet kan komme til et sted på et oppdrag som ikke har alvorlig karakter, men så eskalerer det plutselig, sier John Roger Lund, leder for Oslo politidistrikt enhet Øst.

Dobling siden 2016

Hans mannskap patruljerer i åtte bydeler i sør og øst av Oslo. De har gjort en opptelling av rapporter der unge under 18 år truer politiet, bruker vold eller nekter å følge pålegg.

Fra 1. september i fjor til 1. mai i år registrerte de 33 tilfeller av vold, trusler eller motarbeidelse av politiet fra unge under 18 år. Det er en økning fra 20 tilfeller i samme periode i 2017, og 14 tilfeller i 2016.

Enhet sentrum gjorde en lignende opptelling. Så langt i år har de rapportert 72 tilfeller av vold, trusler eller motarbeidelse av unge under 23 år. I 16 av de 72 tilfellene var det av en ungdom under 18 år.

– Det er en dobling. Det bekymrer oss fordi det viser at de har mindre respekt for institusjoner, ikke bare for politiet, men også skole og barnevern. De som jobber tett sammen med ungdom, har ikke disse problemene, sier Lund.

Hans løsning på problemet er derfor at politiet må bruke mer tid sammen med ungdom og følge dem tettere.

– Og at vi oftere nå sender to patruljebiler i stedet for en, for å være på den sikre siden, sier Lund.

– Merker det fra 12 år og opp

Tore Soldal

LEDER: Tore Soldal leder enhet sentrum i Oslo politidistrikt.

Foto: Privat

Den samme tendensen merker også politiet i Oslo sentrum, som patruljerer på Tøyen, Grønland og sentrumsområdene. Tøyen har vært et sted med konflikter, også mellom ungdomsgjenger som kommer til fra andre deler av byen.

– Det er særlig blant ungdomskriminelle fra 12 år og oppover til 23 år at vi merker det, at de prøver å hindre oss i å gjøre arbeidet vårt. Det har vært eksempler på at de truer med våpen, de er oftere bevæpnet i dag enn tidligere. Det er både håndvåpen og stikkvåpen, sier Tore Soldal, leder for enhet Sentrum i Oslo politidistrikt.

Utviklingen har pågått over to til tre år, sier Soldal. I samme tidsrom har antallet såkalte gjengangere, unge med minst fire straffbare forhold i året, økt kraftig.

I fjor var det nærmere 480 gjengangere inntil 22 år i Oslo, 151 av disse var under 18 år. De fleste har innvandrerbakgrunn, ifølge Oslo kommunes årlige SaLTO-rapport.

Patrulje

PATRULJE: Hver uke er Tore Soldal og ledelsen i Enhet Sentrum ute på patrulje. Tøyen er et område der miljø fra flere bydeler og områder møtes.

Foto: Runa Victoria Engen

Avtalte slagsmål på barneskolen

– Det er denne gruppen som står for økningen i ungdomskriminalitet og vold, som vi ser ellers at går ned i Oslo, sier Soldal.

Etter et rekordlavt nivå i 2015, steg plutselig antallet lovbrudd begått av de yngste lovbryterne. Volden har blitt hyppigere, men også grovere, ifølge politiet. Skytevåpen og pistol er ikke lenger uvanlig i denne gruppen.

– Det skjer stadig vekk at vi beslaglegger skytevåpen i disse miljøene, sier Soldal, som sier at de siste to-tre år er beslaglagt 25 macheter i hans område.

Politiet i hans område har møtt ungdommer med skudd- og stikksikre vester, også blant de under 18 år.

Det er meldt om flere avtalte masseslagsmål mellom elever på barne- og ungdomsskoler i området. Skolene melder at de har funnet kniver og slåsshansker på skoleområdene, ifølge politiet.

Beslaglagte våpen hos politiet i Oslo

BESLAG: Sommeren 2017 viste politiet hvilke våpen de typisk tok i beslag, i ungdomsmiljø preget av vold og konflikter. Machete, slåsshansker, slagvåpen og stikkvåpen gikk igjen. Nå har skytevåpen også blitt vanlig, ifølge Soldal.

Foto: NRK

Politi forsøkt sparket i hodet

Politiet i Oslo sentrum sier de er bekymret over holdninger og handlinger i de kriminelle ungdomsmiljøene etter flere hendelser hos politienheten det siste året.

  • Sommeren 2017: To tjenestemenn truet med skytevåpen av en ungdom på 18 år på offentlig sted.
  • Julen 2017: En politikvinne satt på kne og jobbet med en ungdom på Oslo S, da hun ble forsøkt sparket i hodet.
  • Februar 2018: En politibetjent ble skallet til av en 14 år gammel gutt. Han var bevæpnet med kniv.
  • Mars 2018: En politibetjent ble sparket av en mindreårig jente på Oslo S, og ble sykemeldt i to uker.
  • April 2018: En 14 år gammel gutt angrep en politipatrulje ved Oslo S.

Trakk våpen mot politi

I mai 2017 var en patrulje fra politiets beredskapstropp ute sammen med politiets sivilkledde gatepatrulje ute på Tøyen. De ville stoppe en gruppe tenåringer de anså som interessante for å gjøre en rutinekontroll.

En 18-åring trakk våpen mot en sivilkledd politimann, som ropte at han var politi og trakk sitt eget tjenestevåpen mot tenåringen. 18-åringen la fra seg våpenet og stakk til fots, men ifølge polititjenestemannen var det svært nære at skudd ville blitt avfyrt.

De tekniske undersøkelsene viste at våpenet var en modifisert knallpistol, som var avfyringsdyktig og i stand til å gjøre stor skade. 18-åringen ble dømt for dette og flere tilfeller av trusler mot politiet. Et par måneder etter at dommen ble avsagt, ble han pågrepet med nær 380 gram hasj, noe han nå er tiltalt for. Han var også tidligere dømt for trusler mot politiet og forsøk på utpresning, som 16-åring.

Dette er ett av de mest alvorlige eksemplene på at unge trekker våpen mot politi. Hindring av politiet kan være alt fra at man truer, nekter å flytte seg, ikke vil oppgi ID til politiet, roper skjellsord mot politiet. Politiet trekker seg ikke unna, men må tilkalle assistanse. Dermed kan det ta lengre tid.

Får ikke fengsle

– Konsekvensen kan være fatal når politiet blir hindret i å utføre jobben sin, men så langt har det ikke hatt alvorlige konsekvenser, sier Soldal.

– Finnes det områder eller miljøer der politiet ikke får komme fram?

– Nei, vi kommer fram der vi ønsker å komme fram, uansett om de ønsker å hindre oss, sier Soldal.

Det skal mye til for å få satt en ungdom under 18 år i varetekt, fordi man ønsker å skåne de yngste for den belastningen.

– De unge utnytter det, og vi får stadig slengt etter oss at «dere kan ikke gjøre noe med oss uansett», sier Soldal.

– Det er veldig synd, for samtidig som ungdomskriminalitet har økt, har den også blitt veldig mye mer alvorlig. I dag er den kriminaliteten unge begår like alvorlig som den begått av voksne. Da er det et problem for samfunnet at vi ikke kan fjerne dem fra gata, sier Soldal.

AKTUELT NÅ