NRK Meny
Normal

Politiet bekrefter at våpnene er ladd

For første gang bekrefter Politidirektoratet at norske polititjenestemenn nå bærer ladde våpen.

To polititjenestemenn har våpen i hylster på låret

MIDLERTIDIG BEVÆPNING: Alle norske politifolk har fått midlertidig tillatelse til å bære skytevåpen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

At en mann i Stavanger klarte å løsne et skudd fra et våpen som en politimann hadde i hylsteret, har fått mange til å stille spørsmål rundt politiets bevæpning.

Politidirektoratet har hittil ikke villet kommentere hvorvidt politiets våpen er ladd eller ikke. Men nå tar direktoratet bladet fra munnen.

– Prosedyrer tar utgangspunkt i ladd våpen

Seksjonssjef i Politidirektoratet Steffen Ousdal intervjues

FORKLARER: Steffen Ousdal i Politidirektoratet forklarer at både utdanning og prosedyrer tar utgangspunkt i at våpnene er ladde når politiet bærer våpen.

Foto: Siri Saugstad / NRK

– Politidirektoratet har ikke så langt ønsket å kommentere praksisen rundt politiets våpenbruk. Dette handler om å ivareta innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne. Når vi nå går ut og bekrefter dette, handler det om at vi ønsker å forklare hvorfor norsk politi, i likhet med politi i mange andre land, bærer ladde våpen, altså med skudd i kammeret, sier Steffen Ousdal, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet (POD).

Hvorfor er våpnene ladd?

– Vår praksis tar utgangspunkt i at vi i en normal situasjon er ubevæpnet. Det vil si at når vi bevæpner oss, er det i spesielle situasjoner, hvor våpenet er tenkt brukt. All vår utdanning, vår praksis, våre prosedyrer og tjenestemennenes mentale forberedelser tar utgangspunkt i at man har et ladd våpen, sier Ousdal.

Etter at det først ble uttalt at det var umulig å avfyre politiets tjenestepistol mens det var hylstret i politiets standardhylster, fikk Politiforum bekreftet fra polititjenestemenn og -kvinner at dette var fullt mulig.

I helgen bekreftet en overbetjent ved politihøgskolen over for VG at standard prosedyre for alle bevæpnede norske polititjenestemenn er å ha en kule klar i kammeret. Da ville ikke Politidirektoratet kommentere hvorvidt våpnene er ladd eller ikke.

politivakten i Stavanger

HER SKJEDDE DET: Politiet i Stavanger skal vurdere om politivakten skal gjøres mindre tilgjengelig etter skuddet som ble avfyrt tirsdag i forrige uke.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Hoppet over skranken

Det var tirsdag kveld i forrige uke at en 24-åring styrtet inn på politihuset i Stavanger, hoppet over skranken og havnet i et basketak med en politibetjent som satt bak skranken.

I dette basketaket klarte mannen å få en finger ned i hylsteret til politibetjenten, og løsne ett skudd mens våpenet fremdeles var i hylsteret. Ingen ble truffet av skuddet.

En annen tjenestemann hoppet også over skranken og klarte å overmanne 24-åringen.

Er det nødvendig at våpenet er ladd i alle sammenhenger, som for eksempel når politiet er på politistasjonen?

– Det å endre den praksisen, er forbundet med risiko. Dette er et handlingsmønster som er delvis automatisert, og det å gå over til en annen type praksis, er noe vi er nødt til å gjøre en grundigere vurdering om. Vi har så langt ikke funnet det rimelig å gjøre det. Vi ønsker jo at vi skal tilbake til en normal situasjon med et ubevæpnet politi, sier Ousdal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger