Hopp til innhold

Overgrepstiltalt 34-åring nekter straffskyld – det var som en «honeymoon»

OSLO TINGRETT (NRK): Forretningsmannen sa han var forelsket, og at han ikke visste at den thailandske jenta bare var 13 år. Ni måneder etter møtet ble jenta mor til en liten jente.

Thailandsk jente med datter

Den overgrepstiltalte mannen fikk en datter med en 13 år gammel thailandsk jente i 2009.

Foto: Privat

Torsdag måtte mannen, som er svensk statsborger, møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på jenta fra hun var 13 år. Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av overgrepsbilder av barn.

Ifølge tiltalen møtte han jenta på ferieøya Koh Samui i 2008. Hun kom fra en fattig by nord i Thailand, og hadde akkurat ankommet turistøya med moren for å jobbe som prostituert og danser.

Forelsket

I tingretten nektet 34-åringen straffskyld for overgrep, og forklarte at han møtte jenta nyttårsaften 2008. Jentas mor fungerte som tolk, og i baren ble han fortalt at jenta var ny, og at hun var 18 år.

I retten beskrev tiltalte henne som slank, ikke tynn, men med kvinnelige former.

Han betalte 70 kroner til baren for å kunne ta henne med til hotellet, og etter å ha gjort en avtale med baren, kunne mannen ta med jenta på en reise til andre feriemål i Thailand de påfølgende dagene.

Tiltalte beskrev reisen nærmest som en «honeymoon», og fortalte at han var svært forelsket i den unge jenta.

Under denne reisen hadde de samleie flere ganger, og jenta ble gravid. Allerede før mannen forlot landet, visste han om svangerskapet.

DNA-tester har i ettertid vist at den ugifte 34-åringen er barnets far.

Leste opp jentas forklaring

Asbjørg Lykkjen

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Den thailandske jenta var ikke til stede i retten torsdag, men hennes forklaring ble lest opp av statsadvokat Asbjørg Lykkjen.

I sin forklaring bekreftet jenta at hun ikke oppga riktig alder da de møttes første gang i Thailand.

Hun fortalte også at hun delte rom med tiltalte da de reiste sammen, at hun ikke hadde noen følelser for ham, og at hun anså ham som en kunde.

– Burde ha visst

Tiltalte hevdet at han senere ble fortalt at jenta var 14 da de møttes, men at han ikke visste hennes faktiske alder før han fikk se ID-papirene ved årsskiftet 2013/2014.

Statsadvokat Lykkjen mener likevel at han burde ha visst hvor gammel hun var langt tidligere, og viste til en farskapstest fra februar 2011, som tiltalte selv hadde bestilt.

– Han kunne da se at hun var en 15 år gammel jente med et barn på ett år og fire måneder. Han burde helt klart ha visst alderen hennes på et tidligere tidspunkt, sa Lykkjen til NRK etter at retten var hevet torsdag.

Samboer visste om jenta

Mannen, som har vært bosatt i Oslo, har vært i politiets søkelys tidligere. I 2012 ble han etterforsket i forbindelse med en sak om mistanke om voldsutøvelse.

I forbindelse med etterforskningen fant politiet 82 videofiler med seksuelle overgrep av barn og 214 seksualiserte bilder av barn.

Politiet frafalt tiltalen, fordi de mente de ikke klarte å bevise at bildene og filmene tilhørte mannen. Men mannen ble dømt til en kortere betinget fengselsstraff for å ha vært i besittelse av narkotika.

I forbindelse med saken fra 2012 kom det frem at kvinnen som anmeldte ham, visste at tiltalte hadde et forhold til en veldig ung thailandsk jente.

Politiet ble da kjent med at han hadde et barn med den unge thailandske jenta.

Bestrider at bildene er hans

I august 2014 pågrep norsk politi mannen, og ransaket leiligheten han disponerer i Oslo. I leiligheten fant politiet to minnekort med til sammen 51 videofiler med overgrepsbilder av barn.

I retten torsdag nektet tiltalte straffskyld også for dette punktet. Han bestrider at bildene tilhører ham.

Det er satt av to dager til rettssaken mot forretningsmannen. Fredag blir forklaringen fra jentas mor lest opp i retten. Mannen risikerer 10 års fengsel dersom han blir dømt.

Mannens forsvarer, Ingrid Schanke Eikum, ønsket ikke å svare på spørsmål om saken da retten var hevet torsdag.

AKTUELT NÅ